Pulpety w sosie pomidorowym

pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to przepyszny i bardzo szybki pomysł na obiad. Są bardzo delikatne i soczyste w smaku. Robię je w swoim ulubionym sosie pomidorowym, choć można je zrobić również w sosie koperkowo – śmietanowo bądź w sosie grzybowym. W przepisie robię je z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Można jednak podawać je za każdym razem inaczej. Zamiennie dodaje ryż biały, ryż brązowy, kaszę pęczak bądź kaszę gryczaną.

Pulpety w sosie pomidorowym są świetnym pomysłem na obiad dla dzieci! Jeśli nie przepadają za mięsem zrób bardzo malutkie klopsiki, na jeden kęs, na pewno przypadną im do gustu. Dodatkowo można dodać do nich ulubione warzywa, np. marchewkę, cukinię, pietruszkę, kapustę bądź jakiekolwiek inne.

Pulpety w sosie pomidorowym – Składniki

  • 500 gram mięsa mielonego (wieprzowe z szynki, bądź z indyka)
  • woreczek kaszy jęczmiennej drobnej
  • 1 duże jajko
  • 1 czerstwa bułka zamoczona w wodzie
  • świeża marchewka starta na tarce
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz
pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym – Składniki na sos pomidorowy

  • 100 gram koncentratu pomidorowego
  • 1,5 litra bulion warzywnego
  • świeża pietruszka
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Pulpety w sosie pomidorowym – Wykonanie

Kaszę jęczmienną ugotuj z odrobiną soli. Kasza powinna pozostać lekko twarda. Pozostaw ją do ostygnięcia.

Czerstwą bułkę włóż do miseczki, zalej wodą. Jak bułka nasiąknie wyciągnij ją i wyciśnij nadmiar wody.

Do sporej miski włóż mięso mielone, ugotowaną kaszę, marchewkę startą na tarce na dużych oczkach, wbij jajko, dodaj bułkę tartą, wyciśniętą bułkę, przyprawy i wyrób na jednolitą masę.

Uformuj niewielkie kuleczki trochę większe niż orzech włoski. Klopsiki w trakcie gotowania znacząco zwiększą swoją objętość.

Jeśli nie masz przygotowanego bulionu warzywnego bądź mięsnego bardzo szybko go przygotujesz. Ja do klopsików zawsze używam wywaru warzywnego. Do garnka wlej 2 litry wody. 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 pora, 1 selera zetrzyj na tarce na drobne oczka. Następnie włóż do garnka z wodą, gotuj około 20 minut do miękkości warzyw. Dodaj 1/2 łyżki soli. Do gotowego bulionu dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz, oregano, zioła prowansalskie i inne ulubione zioła. Pietruszkę pokrój bardzo drobno, wsyp do sosu.

Przygotowane pulpety włóż do bulion pomidorowego, delikatnie, by mięso się nie rozpadało. Gotuj pulpety około 20 minut. Po tym czasie pulpety będą gotowe. Wyciągnij je z garnka, by przygotować sos pomidorowy. Do miseczki wsyp łyżkę mąki i wymieszaj z niewielką ilością wody. Wlej do garnka, gotuj chwilę, aż sos lekko się zagęści. Możesz włożyć pulpety z powrotem do sosu.

Smacznego!

Pulpety w sosie pomidorowym

Z mięsa mielonego można wykonać wiele różnych dań, jednym z nich są klopsiki w sosie. Można podać je w sosie pomidorowym, grzybowym, śmietankowo-koperkowym. Mięso z jakiego przygotowuje pulpety to zazwyczaj mięso z szynki bądź mięso z indyka. Do pulpetów wieprzowych dodaję jajko, kaszę, bułkę tartą, startą marchewkę. Z mięsa formuję niewielkie pulpeciki. Klopsiki w sosie śmietanowo- koperkowym to inna wersja tego dania, zamiast pomidorów w puszce dodajemy śmietankę i dużą ilość koperku. Pulpety gotowane są daniem idealnym dla małych dzieci, nie są smażone, nie pływają w tłustym sosie, są idealne również dla osób na diecie. Jeśli lubisz możesz uformować kulki mięsne i wstępnie usmażyć je na patelni i dopiero potem wrzucić je do sosu, ale ja rzadko robię je w tej wersji.

7 myśli w temacie “Pulpety w sosie pomidorowym”

  1. Smacznie sie prezentują 🙂
    Ale chciałam tylko dopytać o tą kaszę… dodaje się ją do mięsa, bo jest w składnikach, ale juz w samym „wykonaniu” oprocz tego żeby ją ugotować, noc wiecej nie ma.. 🤔

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.