Rosół

rosół

Rosół to jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, tradycyjna polska zupa, bez której nie wyobrażam sobie niedzieli 🙂 U mnie koniecznie musi być oprószona lubczykiem!

Rosół – Składniki:

  • 1 kurczak lub kura o wadze ok. 2,5 kg
  • ok. 3,5 litra wody
  • 2 duże marchewki (mogą być też 2 średnie, jak wolicie mniej słodki rosół)
  • mały kawałek selera – ok. 90 g
  • 2 średniej wielkości korzenie pietruszki – ok. 100 g
  • 1 mały kawałek pora  (biała i jasnozielona cześć) – ok. 100 g
  • 1 mała cebula z łupiną
  • kawałek selera – ok. 100 g
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 płaskie łyżki soli (lub więcej do smaku)
  • natka pietruszki lub lubczyk do oprószenia zupy

UWAGA: Jeśli będziecie robić rosół z kurczaka – to mięso po 60-90 minutach można już wyciągnąć z zupy (bo kurczak długo gotowany zacznie się rozpadać; kurę gotujemy dłużej – tak jak w przepisie poniżej)

Przepis na rosół:

  1. Mięso opłukać pod zimną wodą. Włożyć do garna i zalać ok. 3,5 litrami zimnej wody. Postawić na palniku ze średnim płomieniem i doprowadzić do wrzenia. Następnie od razu zmniejszyć płomień, by woda tylko delikatnie pyrkała (nie ma mocno wrzeć, tylko delikatnie bąbelkować). Zdjąć szumowiny z powierzchni zupy. Gotować mięso przez ok. 60 minut, pod lekko uchyloną pokrywką.
  2. Cebulę wraz z łupiną (nie obierać!) opalić nad palnikiem aż zbrązowieje.
  3. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć pod bieżącą wodą.
  4. Pora oczyścić z liści i również opłukać.
  5. Gdy mięso już będzie się gotować 60 minut, to po tym czasie wrzucić do zupy wszystkie warzywa oraz przyprawy poza solą (czyli dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz ziarnisty). Dalej gotować rosół na bardzo małym ogniu, przykrywając garnek pokrywką do ok. 3/4 powierzchni. Gotować zupę przez kolejne 2-3 godziny – im dłużej, tym lepiej. Na 30 minut przed końcem gotowania wsypać do zupy ok. 2 łyżki soli do smaku. Można dać więcej lub mniej do smaku – w zależności, jak mocno słone potrawy lubicie, no i jak bardzo Wam odparował rosół. Mi po 3 godzinach gotowania zostaje ok. 2,25 litra samego rosołu (bez warzyw i mięsa).
  6. Po ugotowaniu odcedzić bulion od warzyw. Do głębokiego talerza nałożyć ugotowany makaron oraz dorzucić pokrojoną marchewkę. Następnie dodać posiekany lubczyk lub natkę pietruszki i zalać całość bulionem. Można dodać również obrane kawałki mięsa z kury/kurczaka. Smacznego!
rosół przepis

Jedna myśl w temacie “Rosół”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *