Jeśli jesteście fanami kuchni meksykańskiej, to z pewnością zasmakuje Wam przepyszna sałatka meksykańska! Łączy ona w sobie wszystkie popularne składniki w kuchni meksykańskiej, czyli czerwoną fasolę, kukurydzę, ryż oraz paprykę. Po wymieszaniu wszystkich składników, otrzymujemy całkiem pożywne danie 😉 Polecamy wszystkim i zapraszamy do garów!
Składniki na sałatkę meksykańską:
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 50 g ryżu
- 1 czerwona cebula
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 100 g żółtego sera
- 3 łyżki majonezu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól, pieprz, chilli, curry
Przygotowanie sałatki meksykańskiej:
- Mięso dokładnie myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i usuwamy błonki. Kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kurczaka doprawiamy przyprawami, przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.
- W kolejnym kroku przygotowujemy warzywa. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę oraz fasolę odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do miski z kurczakiem.
- Gdy mamy ser w kawałku, to ścieramy go na tarce. Jeśli jest w plastrach, to kroimy go w kosteczkę. Przekładamy go do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy. Na samym końcu sałatkę doprawiamy, dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Miseczkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Smacznego 🙂