Sałatka meksykańska

sałatka meksykańska - główne

Jeśli jesteście fanami kuchni meksykańskiej, to z pewnością zasmakuje Wam przepyszna sałatka meksykańska! Łączy ona w sobie wszystkie popularne składniki w kuchni meksykańskiej, czyli czerwoną fasolę, kukurydzę, ryż oraz paprykę. Po wymieszaniu wszystkich składników, otrzymujemy całkiem pożywne danie 😉 Polecamy wszystkim i zapraszamy do garów!

Składniki na sałatkę meksykańską:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 50 g ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 100 g żółtego sera
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, chilli, curry

Przygotowanie sałatki meksykańskiej:

  1. Mięso dokładnie myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i usuwamy błonki. Kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kurczaka doprawiamy przyprawami, przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.
  2. W kolejnym kroku przygotowujemy warzywa. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę oraz fasolę odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do miski z kurczakiem.
  3. Gdy mamy ser w kawałku, to ścieramy go na tarce. Jeśli jest w plastrach, to kroimy go w kosteczkę. Przekładamy go do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy. Na samym końcu sałatkę doprawiamy, dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Miseczkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Smacznego 🙂
Sałatka meksykańska - drugie zdjęcie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.