Sałatka z makrelą i ryżem

sałatka z ryżem i makrelą

Sałatka z makrelą i ryżem to jedna z moich ulubionych sałatek, które zabieram ze sobą do pracy. Jest bardzo sycąca dzięki zawartości ryżu, może być traktowana jako II śniadanie bądź w większej ilości jako obiad, gdy nie mam możliwości podgrzania posiłku. Bardzo lubię mieć w lodówce zapas sałatki, którą mogę zjeść na szybko zamiast ciągle kanapki, kanapki, kanapki…

Sałatka z makrelą i ryżem ma same plusy. Smakuje świetnie, jest szybka w wykonaniu, większą część składników masz zazwyczaj w domu pod ręką, do tego jest tania w wykonaniu. Jeśli miałeś opory przed sałatkami z wędzoną rybą to koniecznie wypróbuj tą sałatkę z makrelą i ryżem.

Jeśli nie koniecznie przepadasz za ryżem brązowym możesz zamienić go na ryż biały, bądź dowolny inny ryż. Ja z racji, że staram się stosować się do kuchni z niskim indeksem glikemicznym przemycam w prostych domowych przepisach zdrowsze zamienniki m. in. ryż czy makaron pełnoziarnisty. Jeśli nie przepadasz za cebulą z powodzeniem możesz ją zastąpić porem bądź całkowicie zrezygnować z dodawania cebuli. Aby sałatka była lżejsza i miała mniej kalorii zmieszaj majonez z gęstym jogurtem naturalnym w dowolnych proporcjach.

Sałatka z makrelą i ryżem – Składniki

  • 100 gram brązowego ryżu (1 woreczek)
  • średniej wielkości wędzona makrela
  • 3 jajka
  • puszka kukurydzy
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
sałatka z ryżem i makrelą

Sałatka z makrelą i ryżem – Wykonanie

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Możesz zamienić ryż brązowy na biały, ja z racji, że staram się wprowadzić w domu więcej pełnoziarnistych produktów użyłam ryżu brązowego. Uważaj, by ryż się nie rozgotował, ponieważ wtedy w sałatce nie będzie sypki a lepiący. Pozostaw do ostygnięcia.

3 jajka ugotuj na twardo. Ugotowane jajka obierz ze skorupki i odłóż do ostygnięcia. Zimne jajka pokrój w drobną kostkę za pomocą noża bądź oczka do warzyw na drobno

Makrelę obierz ze skóry, dokładnie oddziel mięso od ości. Na koniec sprawdź dokładnie czy w przygotowanej makreli nie pozostały żadne, nawet drobne kawałki ości. Poszarp makrelę na drobne kawałki.

Kukurydzę wyciągnij z puszki i odsącz z nadmiaru wody.

Kiszone ogórki pokrój na drobno, zlej nadmiar wody, który powstał w trakcie ich krojenia.

Cebulę obierz, pokrój na drobną kostkę.

Do miski wrzuć ryż, kukurydzę, makrelę, jajka, kiszone ogórki, cebulę. Nałóż dwie czubate łyżki majonezu, wsyp sporo pieprzu, pół łyżeczki soli. Wymieszaj wszystkie składniki do otrzymania jednolitej konsystencji sałatki.

Sałatkę z makrelą i ryżem można od razu podawać, będzie smaczna jeszcze przez dwa dni po przygotowaniu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.