Chociaż nie jestem fanką zupek chińskich to parę razy za namową dzieci zdarzyło mi się je kupić. Tym razem też namówiła mnie córka do zrobienia sałatki z zupek chińskich, ponieważ miała okazję próbować jej na jakiejś imprezie u koleżanki. Do przygotowania wykorzystałam tylko makaron i przyprawy z saszetki (bez oleju). Moja sałatka z zupek chińskich ma łagodną wersję i dla podkreślenia smaku dodałam do niej szczyptę chili. Tego typu sałatka sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach.
Sałatka z zupek chińskich – składniki:
- 1 zupka chińska o smaku łagodnym
- 2 jajka
- 1 mała puszka kukurydzy (140 g po odsączeniu)
- 1 nieduża czerwona cebula
- 4 małe ogórki konserwowe
- kilka kawałków papryki konserwowej
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku, szczypta chili
Sałatka z zupek chińskich – przygotowanie:
- Makaron z zupki chińskiej kruszymy do miseczki. Zalewamy 1/2 szklanki wrzątku. Przykrywamy talerzykiem, aby makaron napęczniał i odstawiamy do przestudzenia.
- Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy z łupinek i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki z przestudzonym makaronem.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy, przekładamy do miseczki, w której będziemy robić sałatkę.
- Ogórki i paprykę wyjmujemy z zalewy. Kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki z pozostałymi składnikami.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki.
- Do miseczki wsypujemy przyprawę z saszetki z zupki chińskiej. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i mieszamy. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Miseczkę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły.