Sernik amaretto

Sernik amaretto

Serniki należą do moich ulubionych wypeików, chociaż o pierwsze miejsce konkurują z czekoladowym brownie. Uwielbiam zarówno klasyczny sernik jak i różne jego wariacje, sernik nowojorski, sernik dyniowy lub sernik amaretto na którego przepis znajdziecie w dzisiejszym wpisie. Dodatek migdałów i likieru amaretto sprawia że ten sernik jest naprawdę wytworny i nadaje się na specjalne okazje. Polecam wam jeszcze przepis na mój sernik dyniowy i sernik brzoskwiniowy.

Sernik amaretto składniki:

  • Spód:  
  • 150 g mąki 
  • 100 g masła 
  • 50 g cukru 
  • 1 jajko 
  • Masa: 
  • 900 g kremowego serka typu Philadelphia 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 4 łyżki mąki 
  • 650 ml śmietany 18% 
  • 6 jajek 
  • 1/2 szklanki likieru amaretto 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  
  • Wykończenie: 
  • 1/2 szklanki migdałów 
  • 3 łyżeczki masła 
  • 3 łyżeczki cukru 
  • 2 łyżki amaretto

Sernik amaretto wykonanie:

Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy resztę składników na spód i całość szybko zagniatamy. Pamiętajmy o tym, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo ugniatać, gdyż pod wpływem ciepła naszych dłoni masło zacznie się nam topić i po upieczeniu spód wyjdzie za twardy. Ja często składniki na kruchy spód wkładam do robota kuchennego z ostrzami który idealnie łaczy wszsytkie składniki. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na to to schłodzony spód, pieczemy 15 minut w 180 stopniach, pod obciążeniem, tak zwane ślepe pieczenie.

Kolejny krok to oczywiście przygotowanie masy serowej. Mikserem ubijamy ser z cukrem aż będzie kremowy, następnie dodajemy po jednym jajku i ubijamy tylko do momentu połączenia składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Serników nie należy zbyt długo wyrabiać mikserem gdyż w czasie pieczenia zbyt bardzo wyrosną i opadnę w skutek zbytniego napowietrzenia masy. Wylewamy całą masę na spód i pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu nasz sernik amaretto pozostawiamy w piekarniku aby ostygł.

Następnie przygotowujemy masę na wierzch. Na początku kroimy migdały na mniejsze kawałki, byleby nie za drobno, przekładamy do rondelka i dodajemy resztę składników, gotujemy przez 5 minut aż cukier się roztopi i wszystko zgęstnieje, pozostawiamy na kilka minut do ostygnięcia i kładziemy na wierzch sernika amaretto. Przed podaniem wstawiamy na godzinę do lodówki. 

Jedna myśl w temacie “Sernik amaretto”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.