Serniki należą do moich ulubionych wypeików, chociaż o pierwsze miejsce konkurują z czekoladowym brownie. Uwielbiam zarówno klasyczny sernik jak i różne jego wariacje, sernik nowojorski, sernik dyniowy lub sernik amaretto na którego przepis znajdziecie w dzisiejszym wpisie. Dodatek migdałów i likieru amaretto sprawia że ten sernik jest naprawdę wytworny i nadaje się na specjalne okazje. Polecam wam jeszcze przepis na mój sernik dyniowy i sernik brzoskwiniowy.
Sernik amaretto składniki:
- Spód:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- Masa:
- 900 g kremowego serka typu Philadelphia
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki
- 650 ml śmietany 18%
- 6 jajek
- 1/2 szklanki likieru amaretto
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Wykończenie:
- 1/2 szklanki migdałów
- 3 łyżeczki masła
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki amaretto
Sernik amaretto wykonanie:
Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy resztę składników na spód i całość szybko zagniatamy. Pamiętajmy o tym, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo ugniatać, gdyż pod wpływem ciepła naszych dłoni masło zacznie się nam topić i po upieczeniu spód wyjdzie za twardy. Ja często składniki na kruchy spód wkładam do robota kuchennego z ostrzami który idealnie łaczy wszsytkie składniki. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na to to schłodzony spód, pieczemy 15 minut w 180 stopniach, pod obciążeniem, tak zwane ślepe pieczenie.
Kolejny krok to oczywiście przygotowanie masy serowej. Mikserem ubijamy ser z cukrem aż będzie kremowy, następnie dodajemy po jednym jajku i ubijamy tylko do momentu połączenia składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Serników nie należy zbyt długo wyrabiać mikserem gdyż w czasie pieczenia zbyt bardzo wyrosną i opadnę w skutek zbytniego napowietrzenia masy. Wylewamy całą masę na spód i pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu nasz sernik amaretto pozostawiamy w piekarniku aby ostygł.
Następnie przygotowujemy masę na wierzch. Na początku kroimy migdały na mniejsze kawałki, byleby nie za drobno, przekładamy do rondelka i dodajemy resztę składników, gotujemy przez 5 minut aż cukier się roztopi i wszystko zgęstnieje, pozostawiamy na kilka minut do ostygnięcia i kładziemy na wierzch sernika amaretto. Przed podaniem wstawiamy na godzinę do lodówki.
2 myśli w temacie “Sernik amaretto”