Sernik dyniowy

sernik dyniowy

Serniki to zdecydowanie moje ulubione ciasta. Najbardziej oczywiście lubię te klasyczne, jednak czasami lubię trochę poeksperymentować i efektem jest ten oto sernik dyniowy 🙂

Sernik dyniowy składniki:

  • 450 g kremowego serka typy Filadelfia
  • 300 g puree z upieczonej dyni
  • 3 jajka
  • 180 g brązowego cukru
  • 60 g ricotty
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki

Składniki na spód na sernik dyniowy:

  • 120 g mąki
  • 80 g masła
  • 40 g cukru

Sernik dyniowy wykonanie:

Zagniatamy spód. Pamiętajmy o tym aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo, jak zauważymy że masło pod wpływem ciepła rąk zacznie się roztapiać należy włożyć je do lodówki i kontynuować później. Serek i ricottę ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Serników nie należy miksować zbyt długo, gdyż ciasto zostanie za bardzo napowietrzone, podczas pieczenia za dużo urośnie, a później opadnie. Więc jeżeli chcemy mieć równy sernik to nie ubijajmy go zbyt długo. Dodajemy dynię i mąki. Całość dokładnie mieszamy. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy spód ciastem. Podpiekamy pod obciążeniem przez 15 minut. Następnie wylewamy masę serową. Pieczemy dyniowy sernik w 180 stopniach przez 40 – 50 minut. 

Jeżeli jesteście fanami serników tak jak ja to polecam wam przepis na Sernik Brzoskwiniowy i Sernik Amaretto.

sernik dyniowy

Jedna myśl w temacie “Sernik dyniowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.