Serniki to zdecydowanie moje ulubione ciasta. Najbardziej oczywiście lubię te klasyczne, jednak czasami lubię trochę poeksperymentować i efektem jest ten oto sernik dyniowy 🙂

Sernik dyniowy
Potrzebne składniki:
- 450 g kremowego serka typy Filadelfia
- 300 g puree z upieczonej dyni
- 3 jajka
- 180 g brązowego cukru
- 60 g ricotty
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki mąki
Składniki na spód na sernik dyniowy:
- 120 g mąki
- 80 g masła
- 40 g cukru
Instrukcja przygotowania:
Zagniatamy spód. Pamiętajmy o tym aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo, dlatego jeżeli zauważymy że masło pod wpływem ciepła rąk zacznie się roztapiać należy włożyć je do lodówki i kontynuować później. Serek i ricottę ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Serników nie należy miksować zbyt długo, gdyż ciasto zostanie za bardzo napowietrzone, podczas pieczenia za dużo urośnie, a później opadnie. Więc jeżeli chcemy mieć równy sernik to nie ubijajmy go zbyt długo. Dodajemy dynię i mąki, kolejno całość dokładnie mieszamy. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy spód ciastem. Podpiekamy pod obciążeniem przez 15 minut, następnie wylewamy masę serową. Pieczemy dyniowy sernik w 180 stopniach przez 40 – 50 minut.
Jeżeli jesteście fanami serników tak jak ja to polecam wam przepis na Sernik Brzoskwiniowy i Sernik Amaretto.

2 myśli w temacie “Sernik dyniowy”