Sernik – najlepszy przepis

sernik - główne

Przepisów na popularne ciasto sernik jest bardzo wiele. Nie każdemu on wychodzi, lecz my Wam przedstawiamy przepis, który jest sprawdzony. Po prostu ciasto zawsze się udaje i nigdy nie mieliśmy zakalca! Nasz sernik jest na kruchym cieście, lecz możecie go zrobić na gotowych biszkoptach.

Składniki na sernik – najlepszy przepis:

Ciasto kruche:
– 1 i 1/2 szklanki* mąki tortowej typ 450
– 2 żółtka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki cukru pudru
– 125 g masła
– 1 łyżka kakao
– 1-2 łyżki gęstej śmietany 18%

Masa serowa:
– 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu lub gotowej masy serowej
– 6 jajek
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka* cukru
– szczypta soli

*szklanka o pojemności 250 ml
Wskazówka: twaróg i jajka lepiej wyciągnąć wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.

Przygotowanie sernik – najlepszy przepis:

  1. Na samym początku przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę przez sitko. Dodajemy cukier puder. Robimy dziurkę i wbijamy żółtka. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Całość zagniatamy. W kolejnym kroku dodajemy 1-2 łyżki śmietany (tak aby otrzymać jednolitą masę). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut.
  2. Zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. W osobnym naczyniu żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Do żółtek dodajemy stopniowo twaróg, stale miksując na wolnych obrotach. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia się składników. Ubitą pianę łączymy z masą serową i delikatnie mieszamy łyżką.
  3. Kruche ciasto rozwałkowujemy na stolnicy. Blachę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nim rozwałkowane ciasto. Wierzch ciasta posypujemy kakao i wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut. Piec musi być nagrzany przed włożeniem ciasta! Podczas pieczenia nie uchylamy drzwiczek piekarnika! Dopiero po godzinie sprawdzamy stopień upieczenia ciasta wykałaczką. Jak patyczek jest suchy, to uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto do ostudzenia. Smacznego!
sernik - blacha
Sernik - drugie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *