Ten sos grzybowy stal się naszym ulubionym dodatkiem do obiadowych ziemniaków, który nadaje daniu wyjątkowy i wyrazisty smak. Uwaga! Smakuje równie dobrze na toście, więc ostatnio zagościł w naszych kanapkach do pracy. Jest on również prosty i szybki w wykonaniu, przekonajcie się sami! Smacznego ?
Sos grzybowy – Składniki:
- 50 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- łyżeczka suszonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- oregano
- mieszanka przypraw
- 5 łyżek białego wina
- kostka rosołowa lub bulionetka
- 500 g pieczarek
- 125 ml śmietany 30%
- sól i pieprz
Wykonanie sosu grzybowego:
Grzyby obrać i pociąć na talarki
Cebule posiekać w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
W głębokiej patelni lub niskim garnku z długą rączką roztopić około 30 g masła i dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Następie dodać pociętą cebule i smażyć przez około 5 minut. Kiedy cebula zmięknie dodać czosnek i pól łyżeczki suszonej cebuli, pól łyżeczki oregano i pół łyżeczki mieszanki suszonych przypraw. Całość smażyć przez kolejne 2 minuty.
Dodać kostkę rosołowa lub bulionetke i 5 łyżek białego wina. Gotować na większym ogniu aż większość płynu wyparuje.
Dodać resztę masła, jedną łyżkę oliwy i dodać grzyby. Na większym ogniu, smażyć pod przykryciem przez około 7 minut. Do tego czasu grzyby powinny zrobić się miękkie a sos wodnisty. Przyprawić odpowiednio solą i pieprzem i dodać śmietanę. Jeśli sos jest zbyt rzadki według własnego uznania można zagęścić go mąką. Jeśli uznasz ze jest taka potrzeba, do malej miseczki można dodać łyżeczkę mąki i zalać odrobiną sosu. Wymieszać aby nie było grudek i dolać do sosu.

Może i smaczny ,kostki bulionowe podnoszą walory smakowe,ale czy zdrowy?
Kostka bulionowa jest w 100% opcjonalna i jest moim własnym dodatkiem do przepisu, wiec jeśli posiadasz obawy co do kostki bulionowej to gorąco polecam wersje sosu bez niej 🙂