Sos grzybowy

Sos grzybowy

Ten sos grzybowy stal się naszym ulubionym dodatkiem do obiadowych ziemniaków, który nadaje daniu wyjątkowy i wyrazisty smak. Uwaga! Smakuje równie dobrze na toście, więc ostatnio zagościł w naszych kanapkach do pracy. Jest on również prosty i szybki w wykonaniu, przekonajcie się sami! Smacznego ?

Sos grzybowy – Składniki:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • łyżeczka suszonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • mieszanka przypraw
  • 5 łyżek białego wina
  • kostka rosołowa lub bulionetka
  • 500 g pieczarek
  • 125 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz

Wykonanie sosu grzybowego:

Grzyby obrać i pociąć na talarki

Cebule posiekać w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.

W głębokiej patelni lub niskim garnku z długą rączką roztopić około 30 g masła i dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Następie dodać pociętą cebule i smażyć przez około 5 minut. Kiedy cebula zmięknie dodać czosnek i pól łyżeczki suszonej cebuli, pól łyżeczki oregano i pół łyżeczki mieszanki suszonych przypraw. Całość smażyć przez kolejne 2 minuty.

Dodać kostkę rosołowa lub bulionetke i 5 łyżek białego wina. Gotować na większym ogniu aż większość płynu wyparuje.

Dodać resztę masła, jedną łyżkę oliwy i dodać grzyby. Na większym ogniu, smażyć pod przykryciem przez około 7 minut. Do tego czasu grzyby powinny zrobić się miękkie a sos wodnisty. Przyprawić odpowiednio solą i pieprzem i dodać śmietanę. Jeśli sos jest zbyt rzadki według własnego uznania można zagęścić go mąką. Jeśli uznasz ze jest taka potrzeba, do malej miseczki można dodać łyżeczkę mąki i zalać odrobiną sosu. Wymieszać aby nie było grudek i dolać do sosu.

2 myśli w temacie “Sos grzybowy”

    1. Kostka bulionowa jest w 100% opcjonalna i jest moim własnym dodatkiem do przepisu, wiec jeśli posiadasz obawy co do kostki bulionowej to gorąco polecam wersje sosu bez niej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.