Surówka Colesław

Surówka colesław

Powoli zaczyna się sezon grillowy, a co podać do grilla? Sałatkę z sezonowych warzyw to już raczej standard, ale można przygotować coś innego również. Surówka colesław to ulubione danie mojego męża. Dlatego ostatnio postanowiłam ją zrobić. Jak dla mnie wyszła przepyszna, jednak on woli więcej majonezu. Jak to się mówi każdy ma swoje gusta, dobrze, że dodanie majonezu to nie aż taki duży problem i zawsze można surówkę colesław doprawić według własnych gustów.

Potrzebne składniki

  • 1 mała biała kapusta 
  • 2 małe marchewki 
  • 1/2 garści koperku 
  • 3 – 5 łyżek majonezu (w zależności od upodobań) 
  • 2 łyżeczki musztardy dijon 
  • sól i pieprz 

Surówka Colesław wykonanie:

Kapustę myjemy, wierzchnie liście zdejmujemy, przekrawamy na pół i szatkujemy, pamiętajmy o wycięciu głąba 😉 Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Koperek również należy umyć i posiekać drobniutko. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy musztardę i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Surówkę colesław najlepiej pozostawić na jakieś 2 – 3 godziny aby się przegryzła, więc polecam zrobić rano, jeżeli chcemy podać tego samego dnia do obiadu.

Taka surówka nie tylko idealnie pasuje do grilla, ale także do podana do obiadu. A do obiadu pasują również oczywiście klasyczne buraczki, ale jak je przyrządzić aby były przepyszne? zapraszam po przepis na buraczki obiadowe.

Jedna myśl w temacie “Surówka Colesław”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.