Szaszłyki z kurczaka w marynacie

Szaszłyki z kurczaka w marynacie

Dziś zapraszam na wypróbowanie mojego przepisu na szaszłyki z kurczaka w marynacie na słodko. Pyszne, mięciutkie i bardzo soczyste. Bardzo proste w wykonaniu. Cały sekret fajnego smaku tkwi w marynacie na bazie miodu i sosu sojowego. Sycąca i szybka przekąska, która sprawdzi się na obiad, kolację a nawet jako danie na imprezkę. Pierwszy raz jadłam szaszłyki u mojej córki. Nigdy bym nie myślała, że mięso na słodko może być tak pyszne. Szczerze powiem, że mojej rodzince smakują lepiej, niż tradycyjne szaszłyki. Serdecznie polecam.

Szaszłyki – Składniki :

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 duże łyżki miodu
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej do smażenia

Szaszłyki z kurczaka – wykonanie:

  1. Filet z piersi umyć, oczyścić z ewentualnych błonek. Osuszyć papierowym ręczniczkiem.
  2. Przygotować marynatę. W tym celu przekładamy wszystkie pozostałe składniki do miseczki . Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.( jeżeli miód jest już mało płynny można go podgrzać na małym płomieniu )
  3. Kurczaka pokroić w kostki, przełożyć do miseczki z marynatą. Przykryć i wstawić na około 1 godzinę do lodówki.
  4. Następnie nabijać kostki kurczaka na patyki do szaszłyków.
  5. Na patelni rozgrzać olej i na mniejszym płomieniu smażyć z każdej strony.
  6. Podczas smażenia polewam mięsko jeszcze parę razy marynatą.
  7. Szaszłyki dość szybko się pieką, dlatego trzeba uważać,aby zbytnio nie przypalić. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.