Dziś zapraszam na wypróbowanie mojego przepisu na szaszłyki z kurczaka w marynacie na słodko. Pyszne, mięciutkie i bardzo soczyste. Bardzo proste w wykonaniu. Cały sekret fajnego smaku tkwi w marynacie na bazie miodu i sosu sojowego. Sycąca i szybka przekąska, która sprawdzi się na obiad, kolację a nawet jako danie na imprezkę. Pierwszy raz jadłam szaszłyki u mojej córki. Nigdy bym nie myślała, że mięso na słodko może być tak pyszne. Szczerze powiem, że mojej rodzince smakują lepiej, niż tradycyjne szaszłyki. Serdecznie polecam.
Szaszłyki – Składniki :
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 3 łyżki ketchupu
- 2 duże łyżki miodu
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- olej do smażenia
Szaszłyki z kurczaka – wykonanie:
- Filet z piersi umyć, oczyścić z ewentualnych błonek. Osuszyć papierowym ręczniczkiem.
- Przygotować marynatę. W tym celu przekładamy wszystkie pozostałe składniki do miseczki . Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.( jeżeli miód jest już mało płynny można go podgrzać na małym płomieniu )
- Kurczaka pokroić w kostki, przełożyć do miseczki z marynatą. Przykryć i wstawić na około 1 godzinę do lodówki.
- Następnie nabijać kostki kurczaka na patyki do szaszłyków.
- Na patelni rozgrzać olej i na mniejszym płomieniu smażyć z każdej strony.
- Podczas smażenia polewam mięsko jeszcze parę razy marynatą.
- Szaszłyki dość szybko się pieką, dlatego trzeba uważać,aby zbytnio nie przypalić. Smacznego.