Szpinak- nie ukrywajmy, nie każdy jest wielbicielem tej zieleniny :). Ale myślę że wszystko da się zrobić tak- aby smakowało , tym bardziej gdy jest warte wysiłku, bo przecież mówimy tu a samym zdrowiu. Mnie udało się przygotować szpinak tak aby zjadł go każdy członek naszej rodziny i nie wymagało to specjalnie dużo czasu. Czosnek dodał wyrazistości, boczek wędzonego posmaku- pyszniutko. Zapraszam Was na Naszą obiadową wersję szpinaku .
Szpinak z czosnkiem i boczkiem – Składniki:
- 250 g szpinaku (ja użyłam mrożony-10 kulek)
- 2 ząbki czosnku
- 100 g boczku wędzonego
- 2 plastry sera żółtego
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Szpinak z czosnkiem i boczkiem – Wykonanie:
- Na patelnie wrzucamy masełko i pokrojony w kostkę boczek , smażę na złoty kolor
- Do boczku dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy i dosypujemy szpinak.
- Dusimy pod przykryciem w między czasie doprawiając solą i pieprzem.
- Redukujemy nadmiar wody i dosypujemy pokrojony w paseczki ser.