Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu jest to jeden z najbardziej znanych włoskich deserów. Bazą jest serek mascarpone i żółtka jajek. Deser ten nie jest wcale tak skomplikowany w wykonaniu jak mogłoby się wydawać. Przepis mam z restauracji na starym rynku w Poznaniu w  której kiedyś pracowałam, dodatkowo skonsultowałam go z moją dobrą przyjaciółką z Włoch która robi przepyszne Tiramisu, więc dlatego śmiało mogę powiedzieć, że jest to przepis na Włoskie Tiramisu i mogę go każdemu polecić.

Tiramisu składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • duże opakowanie biszkoptów
  • kawa

Tiramisu wykonanie

Na samamym początku należy zaparzyć kubek kawy z dwóch dużych łyżek kawy drobno mielonej, odstawić do ostudzenia. Pamiętajmy, że kawa musi być bez fusów. Kolejno, ubijamy żółtka z cukrem pudrem na gładką masę aż jajka będą praktycznie białe (ja ubijamy około 3). Następnie dodajemy po łyżce mascarpone i całość dokładnie ubijamy, do masy dodajemy kieliszek amaretto (jeżeli nie mamy to nie szkodzi, możemy ten krok pominąć). W zimnej kawie moczymy biszkopty. Biszkopty powinny być zamoczone tylko na moment, wkładamy i wyciągamy, inaczej cały deser nam rozmoknie. Układamy namoczone biszkopty na dno naczynia, na wierzch wykładamy połowę masy z mascarpone, na to nakładamy drugą porcję namoczonych biszkoptów i na wierzch resztę mascarpone. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Wierzch Tiramisu przed podaniem posypujemy kakao. Możemy również zetrzeć czekoladę, co ja zrobiłam.

Tiramisu
Krok 1: zaparzamy kawę
Tiramisu
Krok 2: Ubijamy żółtka z cukrem
Tiramisu
Krok 3: Dodajemy mascarpone
Tiramisu
Krok 4: Na dnie i po śordku układamy namoczone w kawie biszkopty
Tiramisu
Krok 5: Wkładamy na przynajmniej 4 godziny do lodówki
Tiramisu
Krok 6: Przed podaniem posypujemy kakao (ewentualnie czekoladą)

Jedna myśl w temacie “Tiramisu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.