Tiramisu jest to jeden z najbardziej znanych włoskich deserów. Bazą jest serek mascarpone i żółtka jajek. Deser ten nie jest wcale tak skomplikowany w wykonaniu jak mogłoby się wydawać. Przepis mam z restauracji na starym rynku w Poznaniu w której kiedyś pracowałam, dodatkowo skonsultowałam go z moją dobrą przyjaciółką z Włoch która robi przepyszne Tiramisu, więc dlatego śmiało mogę powiedzieć, że jest to przepis na Włoskie Tiramisu i mogę go każdemu polecić.
Tiramisu składniki
- 500 g serka mascarpone
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru pudru
- duże opakowanie biszkoptów
- kawa
Tiramisu wykonanie
Na samamym początku należy zaparzyć kubek kawy z dwóch dużych łyżek kawy drobno mielonej, odstawić do ostudzenia. Pamiętajmy, że kawa musi być bez fusów. Kolejno, ubijamy żółtka z cukrem pudrem na gładką masę aż jajka będą praktycznie białe (ja ubijamy około 3). Następnie dodajemy po łyżce mascarpone i całość dokładnie ubijamy, do masy dodajemy kieliszek amaretto (jeżeli nie mamy to nie szkodzi, możemy ten krok pominąć). W zimnej kawie moczymy biszkopty. Biszkopty powinny być zamoczone tylko na moment, wkładamy i wyciągamy, inaczej cały deser nam rozmoknie. Układamy namoczone biszkopty na dno naczynia, na wierzch wykładamy połowę masy z mascarpone, na to nakładamy drugą porcję namoczonych biszkoptów i na wierzch resztę mascarpone. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Wierzch Tiramisu przed podaniem posypujemy kakao. Możemy również zetrzeć czekoladę, co ja zrobiłam.
Inny przepis na pyszny deser do przygotowania bez piekarnika to mus z musem z mango. Wypróbujcie również koniecznie przepis na mus bananowy. Oba desery są przepyszne!
Jedna myśl w temacie “Tiramisu”