Tortilla z chrupiącym kurczakiem

Tortilla z chrupiącym kurczakiem i z ulubionymi warzywami to prawdziwa pychotka!! Połączenie wszystkich składników z zapiekaną tortillą tworzy niebanalny smak. Smaczne i szybkie danie. Każdy może przygotować je w domu. Pyszny domowy fast-food, który sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet na domową imprezkę.

Tortilla z kurczakiem – składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka ok. 500 g
  • 4 placki tortilli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 150 g naturalnego jogurtu gęstego
  • 1 jajko
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebulka
  • 15 dag sera
  • papryka mielona słodka i ostra – po 1 płaskiej łyżeczce
  • sól, pieprz do smaku

Tortilla z kurczakiem – wykonanie:

  1. Kurczaka myjemy i czyścimy z ewentualnych błonek. Kroimy w paseczki.
  2. Do miseczki przekładamy jogurt, jajko, odrobinę soli, pieprz i papryki mielone. Dokładnie mieszamy.
  3. Następnie wkładamy do tej miseczki kurczaka i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
  4. Wyjmujemy mięso z marynaty, obtaczamy w mące i smażymy kurczaka z każdej strony na rumiany kolor. Mięso odkładamy do ostudzenia.
  5. Ser zetrzeć na dużych oczkach.
  6. Warzywa blendujemy na jednolitą masę.
  7. Rozkładamy placki tortilli. Na każdym smarujemy porcję pasty warzywnej. Na warzywa kładziemy po 3 kawałeczki kurczaka, a na wierzch starty ser.
  8. Zawijając tortille najpierw należy zawinąć trochę spód do góry, wtedy boki i na koniec całą zawijamy ku górze.
  9. Gotowe zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez minimum 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.