Tortilla z chrupiącym kurczakiem i z ulubionymi warzywami to prawdziwa pychotka!! Połączenie wszystkich składników z zapiekaną tortillą tworzy niebanalny smak. Smaczne i szybkie danie. Każdy może przygotować je w domu. Pyszny domowy fast-food, który sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet na domową imprezkę.
Tortilla z kurczakiem – składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka ok. 500 g
- 4 placki tortilli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 150 g naturalnego jogurtu gęstego
- 1 jajko
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebulka
- 15 dag sera
- papryka mielona słodka i ostra – po 1 płaskiej łyżeczce
- sól, pieprz do smaku
Tortilla z kurczakiem – wykonanie:
- Kurczaka myjemy i czyścimy z ewentualnych błonek. Kroimy w paseczki.
- Do miseczki przekładamy jogurt, jajko, odrobinę soli, pieprz i papryki mielone. Dokładnie mieszamy.
- Następnie wkładamy do tej miseczki kurczaka i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
- Wyjmujemy mięso z marynaty, obtaczamy w mące i smażymy kurczaka z każdej strony na rumiany kolor. Mięso odkładamy do ostudzenia.
- Ser zetrzeć na dużych oczkach.
- Warzywa blendujemy na jednolitą masę.
- Rozkładamy placki tortilli. Na każdym smarujemy porcję pasty warzywnej. Na warzywa kładziemy po 3 kawałeczki kurczaka, a na wierzch starty ser.
- Zawijając tortille najpierw należy zawinąć trochę spód do góry, wtedy boki i na koniec całą zawijamy ku górze.
- Gotowe zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez minimum 15 minut.