Zdrowa i smaczna! Zupa z zielonego groszku i mięty to połączenie groszku, mięty, boczku i ziemniaka, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Zupa jest szybka i prosta w wykonaniu a składniki można często znaleźć w spiżarce i lodówce. W połączeniu z ciepłą bulką z serem i boczkiem jest to pełnowartościowy posiłek i zapewnia jedna z pięciu dawek witamin dziennie. Idealnie smakuje zaraz po wykonaniu jak również podgrzana na przerwie w pracy i stała się naszym regularnym posiłkiem.
Zupa z zielonego groszku i mięty – składniki dla dwóch osób:
- 1 brązowa cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 g świeżej mięty
- 1 ziemniak
- 320 g ugotowanego groszku, może być mrożony
- 2 plastry sera żółtego
- 90 g boczku w plasterkach
- 1 kostka warzywna
- 2 bułki
- 1 liść laurowy
Zupa z zielonego groszku i mięty – wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C (160°C z wiatrakiem).
W międzyczasie obrać ziemniaka i pociąć na drobne kawałki. Cebule obrać i pociąć w paski a czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Na połowie naczynia żaroodpornego ułożyć plastry boczku i piec w piekarniku przez 20-25 minut lub do momentu aż boczek będzie chrupiący.
Podczas gdy boczek piecze się w piekarniku, zagotować dzbanek wody i wyjąć masło z lodówki aby można było je później łatwo rozsmarować.
Rozgrzać łyżkę oleju roślinnego w dużym rondlu, dodać pociętą cebule i doprawić szczyptą soli i pieprzu. Smażyć na średnim ogniu od 4 do 5 minut lub do momentu zeszklenia cebuli.
Dodać kawałki ziemniaka, posiekany lub rozgnieciony czosnek oraz liść laurowy i smażyć przez kolejne 2 minuty.
Dodać do rondla kostkę warzywną i zalać wszystko 500 ml zagotowanej wody. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez następne 10-12 minut lub do momentu gdy ziemniaki będą miękkie.
W międzyczasie przygotować listki mięty a łodygi wyrzucić. Rozciąć bułki i posmarować masłem z obu stron. Wyjąć naczynie żaroodporne z boczkiem z piekarnika i połowę z upieczonych plastrów boczku rozdzielić i położyć na obu dolnych częściach bułek, resztę boczku zostawić w naczyniu. Na bułki z boczkiem położyć plastry sera i umieścić w naczyniu żaroodpornym razem z górnymi częściami bulek, wewnętrzną częścią do góry. Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika na następne 5 minut do roztopienia sera.
Gdy ziemniaki w rondlu są już miękkie, dodać liście mięty i zagotowany groszek, całość gotować przez kolejne 2-3 minuty. Następnie zdjąć rondel z palnika i wyjąć liść laurowy. Zblendować wszystko na równomierną zupę, przyprawić solą i pieprzem według uznania. Jeśli zupa wygląda zbyt gęsto, dodać odrobine zagotowanej wody do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
Wyjąć bułki i boczek z piekarnika, złożyć bułki i przeciąć na polówki. Pozostały boczek pociąć lub porwać na drobne kawałki.
Podawać zupę na talerzu z posypanymi kawałkami boczku.
Smacznego! ?
Inspiracja pochodzi ze strony www.gousto.co.uk