Bułeczki z jagodami

jagodzianki

Bardzo lubię ten przepis za jego uniwersalność i niezawodność. Lepiłam już z niego bułeczki z kruszonką , rogaliki z dżemem a ostatnio coś specjalnie dla męża-największego pochłaniacza jagód jakiego znam :D. Mięciutkie, solidnie nadziane bułeczki z jagodami, polane lukrem to przepyszna propozycja na drugie śniadanie czy podwieczorek, lub po prostu jako ciasteczko do kawki 🙂 Upieczcie koniecznie 🙂

bułki nadziewane jagodami

Bułeczki z jagodami – Składniki:

  • 35 g drożdży świeżych
  • 500g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 220 ml letniego mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • jagody (świeże,mrożone lub z kompotu jak u mnie 🙂 )

Bułeczki z jagodami- Wykonanie:

  • Do letniego mleka wkruszamy drożdże, rozpuszczamy i odstawiamy aby „ruszyły”.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól, całość mieszamy.
  • Kolejno dodajemy rozczyn i jajko, wyrabiamy a następnie stopniowo wlewamy rozpuszczone, letnie masło.
  • Dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  • Po tym czasie dzielimy ciasto na około 12 części,formujemy z nich placki (można delikatnie pomóc sobie wałkiem do ciasta) i nakładamy solidną łyżeczkę jagód.
  • Formujemy placki w kule i układamy na blaszce wyłożonej papierem.
  • Odstawiamy na ok. 10 min do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy bułeczki mlekiem .
  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy bułki ok.20 min.

SMACZNEGO

bułki z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.