Bardzo lubię ten przepis za jego uniwersalność i niezawodność. Lepiłam już z niego bułeczki z kruszonką , rogaliki z dżemem a ostatnio coś specjalnie dla męża-największego pochłaniacza jagód jakiego znam :D. Mięciutkie, solidnie nadziane bułeczki z jagodami, polane lukrem to przepyszna propozycja na drugie śniadanie czy podwieczorek, lub po prostu jako ciasteczko do kawki 🙂 Upieczcie koniecznie 🙂
Bułeczki z jagodami – Składniki:
- 35 g drożdży świeżych
- 500g mąki
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 220 ml letniego mleka
- 80 g roztopionego masła
- 1 jajko
- jagody (świeże,mrożone lub z kompotu jak u mnie 🙂 )
Bułeczki z jagodami- Wykonanie:
- Do letniego mleka wkruszamy drożdże, rozpuszczamy i odstawiamy aby „ruszyły”.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól, całość mieszamy.
- Kolejno dodajemy rozczyn i jajko, wyrabiamy a następnie stopniowo wlewamy rozpuszczone, letnie masło.
- Dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około pół godziny.
- Po tym czasie dzielimy ciasto na około 12 części,formujemy z nich placki (można delikatnie pomóc sobie wałkiem do ciasta) i nakładamy solidną łyżeczkę jagód.
- Formujemy placki w kule i układamy na blaszce wyłożonej papierem.
- Odstawiamy na ok. 10 min do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy bułeczki mlekiem .
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy bułki ok.20 min.
SMACZNEGO