Bułki do hamburgerów

Na nasz dzisiejszy obiad przygotowałam domowe hamburgery. I wpadam do Was z przepisem na bułeczki , które również zrobiłam sama i które wyszły rewelacyjne. Delikatnie słodkawe, puszyste i z chrupiącą skórką . Z tego przepisu możecie również upiec bułeczki do hot-dogów , wystarczy tylko nadać odpowiedni kształt 🙂 . Idealne również na śniadanie czy kolacje.

Bułki do hamburgerów- Składniki:

  • 680 g mąki tortowej
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 ml letniej wody
  • 230 ml letniego mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 jajko

Opcjonalnie : sezam, ziarna słonecznika, mak

Bułki do hamburgerów – Wykonanie:

  • Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru.
  • Do misy z mąką wsypujemy sól i pozostały cukier, następnie mieszamy i dodajemy mleko z drożdżami, wodę ,olej i jajko.
  • Dokładnie wyrabiamy- ciasto jest kleiste, można delikatnie podsypać.
  • Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość , formujemy bułeczki(ok.10 szt) i odstawiamy na kolejne 15 min
  • Bułeczki smarujemy mlekiem i obsypujemy ulubionymi dodatkami, następnie pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
bułki pszenne
bułki hamburger, hot dog

Jedna myśl w temacie “Bułki do hamburgerów”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.