Na nasz dzisiejszy obiad przygotowałam domowe hamburgery. I wpadam do Was z przepisem na bułeczki , które również zrobiłam sama i które wyszły rewelacyjne. Delikatnie słodkawe, puszyste i z chrupiącą skórką . Z tego przepisu możecie również upiec bułeczki do hot-dogów , wystarczy tylko nadać odpowiedni kształt 🙂 . Idealne również na śniadanie czy kolacje.
Bułki do hamburgerów- Składniki:
- 680 g mąki tortowej
- 5 łyżeczek cukru
- 1 łyżeczka soli
- 120 ml letniej wody
- 230 ml letniego mleka
- 5 łyżek oleju
- 35 g świeżych drożdży
- 1 jajko
Opcjonalnie : sezam, ziarna słonecznika, mak
Bułki do hamburgerów – Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru.
- Do misy z mąką wsypujemy sól i pozostały cukier, następnie mieszamy i dodajemy mleko z drożdżami, wodę ,olej i jajko.
- Dokładnie wyrabiamy- ciasto jest kleiste, można delikatnie podsypać.
- Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość , formujemy bułeczki(ok.10 szt) i odstawiamy na kolejne 15 min
- Bułeczki smarujemy mlekiem i obsypujemy ulubionymi dodatkami, następnie pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Jedna myśl w temacie “Bułki do hamburgerów”