Drożdżówki ślimaczki

Drożdżówki ślimaczki z dżemem

Bardzo spodobał Wam się przepis na Drożdżówki zawijane z twarogiem , tak więc przychodzę do Was z kolejnym drożdżówkami. Tym razem zawiniemy sobie ślimaczki- ja do nadzienia użyłam dżemu porzeczkowego. Ciasto początkowo wydaje się kleiste, ale po odpowiednim czasie wyrabiania przekonacie sie że jest idealnej konsystencji. Na załączonych zdjęciach pokazałam, że nie wymaga podsypywania. Pozostałe etapy przygotowania to już pikuś 😉 Naprawdę polecam 😉

Drożdżówki ślimaczki – Składniki:

  • 35 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • 220 ml letniego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • mały słoik konfitury

Drożdżówki ślimaczki – Wykonanie:

  • Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżki cukru i odstawiamy do momentu, gdy zaczną pracować (około 10 min).
  • W tym czasie do miski przesiewamy mąkę i łączymy z pozostałym cukrem oraz szczyptą soli, zaś masło rozpuszczamy.
  • Do mąki dodajemy kolejno zaczyn, masło i na koniec całe jajko. Ciasto wyrabiamy około 15 min. Mimo że początkowo bardzo się klei, po czasie robi się idealnie sprężyste.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40 min.
drożdżówki
  • Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm, smarujemy konfiturą i zwijamy w roladę.
ślimaczki z dżemem
  • Roladę tniemy na około 14 części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od gęstości nadzienia, może ono wypływać- tak jak u mnie 😉
ślimaczki drożdżowe
  • W trakcie nagrzewania piekarnika do 190 stopni , pozwalamy drożdżówkom jeszcze troszkę podrosnąć, następnie wstawiamy do pieca na 20 min.
Drożdżówki ślimaczki z konfiturą

2 myśli w temacie “Drożdżówki ślimaczki”

    1. nie robiłam tych drożdżówek na suchych drożdżach, mogę jedynie podpowiedzieć że paczka drożdży suchych odpowiada 25 gramom drożdży świeżych. Jeśli Pani wypróbuje, czekamy na opinie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.