Klopsiki po cygańsku

klopsiki po cygańsku - główne

Klopsiki po cygańsku są znakomitą odmianą dla klasycznych klopsików w sosie pomidorowym! Doskonale sprawdzą się na każdej imprezie 😉 Gwarantujemy Wam, że Wasi znajomi spytają się Was o przepis! Oprócz mięsnych klopsików, znajdziemy w nich warzywa takie jak papryka, pieczarki, ogórki konserwowe czy cebula 😉 Smacznego!

Składniki na klopsiki po cygańsku:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 duże cebule
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 5 średniej wielkości ogórków konserwowych
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki sosu slodko-kwaśnego chilli
  • sól, pieprz, majeranek, chilli, papryka słodka

Przygotowanie klopsików po cygańsku:

  1. Mięso przekładamy do miski i wbijamy do niego jajko. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek. Wsypujemy bułkę tartą. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Wyrabiamy ręką do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę.
  2. Z przygotowanego farszu formujemy pulpety o średnicy 2-3 cm (z podanej porcji otrzymaliśmy 25 pulpetów). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim klopsiki na rumiany kolor. Podsmażone klopsiki ściągamy z patelni i odkładamy na bok.
  3. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w talarki i podsmażamy na patelni to momentu, aż odparuje z nich woda. Przekładamy je do miseczki.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie piórka. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy do momentu aż się zeszkli. W międzyczasie myjemy paprykę. Następnie usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy ją w kosteczkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli i chwilę dusimy.
  5. Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie przygotowane warzywa umieszczamy w jednym garnku. Dodajemy puszkę pomidorów. Do garnka dolewamy wodę, tak aby przykryła one wszystkie warzywa. Całość gotujemy przez około 15-20 minut.
  6. W kolejnym kroku dodajemy przecier pomidorowy i sos chilli. Wsypujemy cukier i doprawiamy do smaku. W końcowej fazie dodajemy wcześniej przygotowane pulpeciki i całość dusimy jeszcze przez 15 minut. Smacznego 😉
Klopsiki po cygansku - drugie zdjęcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *