Klopsiki po cygańsku są znakomitą odmianą dla klasycznych klopsików w sosie pomidorowym! Doskonale sprawdzą się na każdej imprezie 😉 Gwarantujemy Wam, że Wasi znajomi spytają się Was o przepis! Oprócz mięsnych klopsików, znajdziemy w nich warzywa takie jak papryka, pieczarki, ogórki konserwowe czy cebula 😉 Smacznego!
Składniki na klopsiki po cygańsku:
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 duże cebule
- 500 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 5 średniej wielkości ogórków konserwowych
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki sosu slodko-kwaśnego chilli
- sól, pieprz, majeranek, chilli, papryka słodka
Przygotowanie klopsików po cygańsku:
- Mięso przekładamy do miski i wbijamy do niego jajko. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek. Wsypujemy bułkę tartą. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Wyrabiamy ręką do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę.
- Z przygotowanego farszu formujemy pulpety o średnicy 2-3 cm (z podanej porcji otrzymaliśmy 25 pulpetów). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim klopsiki na rumiany kolor. Podsmażone klopsiki ściągamy z patelni i odkładamy na bok.
- Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w talarki i podsmażamy na patelni to momentu, aż odparuje z nich woda. Przekładamy je do miseczki.
- Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie piórka. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy do momentu aż się zeszkli. W międzyczasie myjemy paprykę. Następnie usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy ją w kosteczkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli i chwilę dusimy.
- Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie przygotowane warzywa umieszczamy w jednym garnku. Dodajemy puszkę pomidorów. Do garnka dolewamy wodę, tak aby przykryła one wszystkie warzywa. Całość gotujemy przez około 15-20 minut.
- W kolejnym kroku dodajemy przecier pomidorowy i sos chilli. Wsypujemy cukier i doprawiamy do smaku. W końcowej fazie dodajemy wcześniej przygotowane pulpeciki i całość dusimy jeszcze przez 15 minut. Smacznego 😉