Pulpeciki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań mojego męża. Na szczęście są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Do sosu użyłam bardzo prostego w wykonaniu sosu pomidorowego z cukinii. Mój mąż stwierdził, że te klopsiki z makaronem są idealne 😉
Makaron z pulpecikami składniki
- 250 g mięsa mielonego
- 1 żółta papryka
- jajko
- 1 szklanka ketchupu z cukinii (ewentualnie puszka pulpy z pomidorów)
- 1/2 czerstwej bułki
- 1 szklanka bulionu
Makaron z pulpecikami wykonanie
Na początku namaczamy bułkę w wodzie, odstawiamy na około godzinę. Kolejno odcismay wodę z namoczonej bułki przekładamy do miski. Dodajemy mięso, jajko, łyżeczkę ostrej i słodkiej papryki, łyżkę majeranku, sól i pieprz. Wyrabiamy całość bardzo dokładnie. Z wyrobionego mięsa formujemy małe pulpeciki. W głębokiej patelni podgrzewamy bulion z ketchupem z cukinii, wrzucamy klopsiki, pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy makaron spaghetti (około 4 porcji) i gotujemy do momentu aż pulpeciki będą ugotowane, a makaron miękki i sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią.