Mus czekoladowy

mus czekoladowy

Mus czekoladowy jest to chyba najbardziej klasyczny deser. Uwielbiam go i na szczęście jest bardzo łatwy w wykonaniu. W lecie często robię tarty owocowe na spodzie z herbatników z owocami i musem czekoladowym. Ja do swojego musu dodałam jeszcze wiórki kokosowe, mówię wam, pychota!

Mus czekoladowy składniki

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 250 ml śmietany 36%
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Mus czekoladowy wykonanie

Czekoladę przekładamy do metalowej lub szklanej miski, dodajemy mleko i kładziemy na garnek z gotującą się wodą. Czekoladę rozpuszczamy w tak zwanej kąpieli wodnej, pamiętając o tym aby od czasu do czasu pomieszać, pozostawiamy do ostygnięcia.  Śmietanę ubijamy na sztywno i małymi porcjami przenosimy do czekoladym dokładnie mieszając.

Aby troche urozmaicić smak, ja do musu czekoladowego dodałam wiórki kokosowe, ale nie jest to oczywiście konieczne. Masę rozdzielamy do małych miseczek, lub pucharków i pozostawiamy na kilka godzin przed podaniem w lodówce.

Jeżeli spodobał wam się ten przepis to zapraszam po przepis na pyszne tiramisu!

mus czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.