Każdy ma swoje ulubione sposoby na podanie naleśników. Niektórzy podają je na słodko, na przykład z serem, dżemem, owocami, sosem czekoladowym czy truskawkowym i tak dalej. Inni wolą je z farszem wytrawnym, na przykład szpinakowym, mięsnym czy grzybowym. Ja zdecydowanie wolę naleśniki na słodko i dziś mam dla was przepis na naleśniki z serem, które uwielbia cała moja rodzina! Przygotowuję je często i zawsze na dokładkę braknie… 🙂 W okresie letnim owoce są świetnym dodatkiem do naleśników z serem. Całość smakuje po prostu pysznie! Takie naleśniki z serem robiła moja babcia i mama, więc dla mnie to powrót do dzieciństwa. Gorąco zachęcam was do wypróbowania tego tradycyjnego i pysznego przepisu na naleśniki z serem!
Naleśniki z serem – składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- około 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Nadzienie:
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 łyżeczki cukru (w zależności jak, kto lubi)
- 1 żółtko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- olej do smażenia
![naleśniki z serem](https://dogarow.pl/wp-content/uploads/2020/02/DSC_0972-683x1024.jpg)
Naleśniki z serem – przygotowanie:
- Do miski wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli, olej, mąkę, wlewamy mleko (pozostawiając 1/2 szklanki). Całość miksujemy na niskich obrotach miksera. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste to dodajemy resztę mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 10-15 minut.
- Twaróg półtłusty przekładamy do miseczki. Dodajemy żółtko, cukier, cukier wanilinowy. Mieszamy do połączenia składników. Jeżeli chcemy, aby nadzienie było bardziej słodkie, to możemy dodać więcej cukru.
- Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Wstawiamy na gaz. Na rozgrzaną patelnię wlewamy nabierką porcję ciasta. Smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia. Postępujemy tak do wyczerpania ciasta.
- Naleśniki smarujemy przygotowanym farszem serowym. Zawijamy w rulon lub składamy w kopertę. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Można również udekorować ulubionymi owocami, na przykład truskawkami, malinami czy borówkami. Smacznego!
aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam
Wyglądają znakomicie! Uwielbiam naleśniki 🙂