Mam nadzieję, że lubicie białą kiełbasę tak jak i my! Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was coś szczególnego, co po prostu idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. A jest to pieczona biała kiełbasa z cebulką! Według nas jest to absolutny rarytas i czasem warto wprowadzić do świątecznych tradycji odrobinę świeżości 😉 U nas taka biała kiełbasa znika w mgnieniu oka, więc gwarantujemy Wam, że wszystkim domownikom będzie smakować!
Składniki na pieczoną białą kiełbasę z cebulką:
- 6 surowych białych kiełbas
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 cebule
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki wody
- 1/2 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- świeżo zmielony pieprz, sól
Przygotowanie pieczonej białej kiełbasy z cebulką:
- Czosnek i cebulkę obieramy. Następnie czosnek kroimy w talarki, a cebulę w cieniutkie piórka.
- Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. Następnie ułożyć połowę pokrojonych warzyw. Posypujemy je ziołami, solą oraz pieprzem.
- Białą kiełbasę myjemy pod bieżącą wodą i następnie osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego. Układamy ją na cebuli i przykrywamy ją pozostałymi warzywami. Kiełbasę podlewamy 2 łyżkami wody. Pozostałą wodę dodamy w połowie pieczenia. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut. Warto na 5 minut przed końcem pieczenia włączyć funkcję grill. Dzięki temu, kiełbaski będą ładnie przyrumienione 🙂 Smacznego!