Pieczona biała kiełbasa z cebulką

Pieczona biała kiełbasa z cebulką

Mam nadzieję, że lubicie białą kiełbasę tak jak i my! Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was coś szczególnego, co po prostu idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. A jest to pieczona biała kiełbasa z cebulką! Według nas jest to absolutny rarytas i czasem warto wprowadzić do świątecznych tradycji odrobinę świeżości 😉 U nas taka biała kiełbasa znika w mgnieniu oka, więc gwarantujemy Wam, że wszystkim domownikom będzie smakować!

Składniki na pieczoną białą kiełbasę z cebulką:

  • 6 surowych białych kiełbas
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • świeżo zmielony pieprz, sól

Przygotowanie pieczonej białej kiełbasy z cebulką:

  1. Czosnek i cebulkę obieramy. Następnie czosnek kroimy w talarki, a cebulę w cieniutkie piórka.
  2. Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. Następnie ułożyć połowę pokrojonych warzyw. Posypujemy je ziołami, solą oraz pieprzem.
  3. Białą kiełbasę myjemy pod bieżącą wodą i następnie osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego. Układamy ją na cebuli i przykrywamy ją pozostałymi warzywami. Kiełbasę podlewamy 2 łyżkami wody. Pozostałą wodę dodamy w połowie pieczenia. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut. Warto na 5 minut przed końcem pieczenia włączyć funkcję grill. Dzięki temu, kiełbaski będą ładnie przyrumienione 🙂 Smacznego!
Pieczona biała kiełbasa z cebulką - drugie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.