Pierś w panierce serowej to ciekawa propozycja na drobiowe kotleciki przyrządzone nieco inaczej . Mięsko jest soczyste a panierka delikatnie chrupiąca. Ja podałam je na obiad w towarzystwie makaronu z świeżymi ziołami i powiem Wam , że mój mąż już dawno tak nie zachwalał mięsa drobiowego. Jeśli znudziły wam się kotlety w tradycyjnej panierce, wypróbujcie ten przepis 🙂
Pierś w serowej panierce – Składniki:
- Pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 50 g sera żółtego
- około 1 szkl. płatków owsianych
- pół natki pietruszki
- około pół szklanki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Pierś w panierce serowej- Wykonanie:
- Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i kroimy w cieniutkie plasterki. Nie wyklepujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Do głębokiego talerza wsypujemy składniki na panierkę: rozmącone jajka, płatki owsiane, posiekaną natkę pietruszkę i starty na dużych oczkach ser.
- Do drugiego naczynia wysypujemy mąkę.
- Przyprawionego kurczaka delikatnie obtaczamy w mącę a następnie zanurzamy w panierce serowej.
- Kotleciki smażymy z obu stron na średnim ogniu (ok 4 min z każdej strony), do uzyskania złotego koloru i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przed podaniem, wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 5-6 min.