Pierś w panierce serowej

pierś w panierce serowej

Pierś w panierce serowej to ciekawa propozycja na drobiowe kotleciki przyrządzone nieco inaczej . Mięsko jest soczyste a panierka delikatnie chrupiąca. Ja podałam je na obiad w towarzystwie makaronu z świeżymi ziołami i powiem Wam , że mój mąż już dawno tak nie zachwalał mięsa drobiowego. Jeśli znudziły wam się kotlety w tradycyjnej panierce, wypróbujcie ten przepis 🙂

kotleciki w serowej panierce

Pierś w serowej panierce – Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 50 g sera żółtego
  • około 1 szkl. płatków owsianych
  • pół natki pietruszki
  • około pół szklanki mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Pierś w panierce serowej- Wykonanie:

  • Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i kroimy w cieniutkie plasterki. Nie wyklepujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Do głębokiego talerza wsypujemy składniki na panierkę: rozmącone jajka, płatki owsiane, posiekaną natkę pietruszkę i starty na dużych oczkach ser.
serowa panierka
  • Do drugiego naczynia wysypujemy mąkę.
  • Przyprawionego kurczaka delikatnie obtaczamy w mącę a następnie zanurzamy w panierce serowej.
  • Kotleciki smażymy z obu stron na średnim ogniu (ok 4 min z każdej strony), do uzyskania złotego koloru i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Przed podaniem, wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 5-6 min.
pierś w serowej panierce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.