Roladki wieprzowe z szybkowara

roladki z szybkowara

Szybkowar-posiadacie, używacie? Ja swój bardzo cenie, tak bardzo jak cenie swój czas, bo własnie ten czas dzięki niemu oszczędzam. Wypróbowałam w nim już nie jedno danie, zaczynając od bulionu który „na już ” potrzebowałam do przyrządzenia zupy, poprzez różnego rodzaju roladki czy nawet -uwaga- golonki w kapuście. Dlatego jeśli jeszcze zastanawiacie sie nad kupnem- POLECAM. A dziś właśnie z szybkowara wyciągam roladki wieprzowe nadziewane papryką, cebulką i wędzonym boczkiem.

roladki wieprzowe z łopatki

Roladki wieprzowe z szybkowara – Składniki:

  • 9 plastrów z łopatki wieprzowej
  • musztarda sarepska
  • 1 papryka czerwona
  • 2 małe cebule
  • 9 plasterków boczku wędzonego
  • sos sojowy (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
  • olej do smażenia

Roladki wieprzowe – Wykonanie:

  • Mięso wyklepujemy na cienkie plastry , doprawiamy solą i pieprzem .
  • Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Plastry mięsa smarujemy musztardą, wykładamy boczkiem , papryką oraz cebulką i zawijamy w roladki, obwiązując je dratwą i polewamy sosem sojowym.
roladki wieprzowe
  • Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor.
  • Przekładamy roladki do szybkowaru z całym sokiem z patelni i zalewamy wodą tak by pokryła mięso (pamiętajmy o oznaczonym minimum i maksimum).
  • Do garnka dodajemy ziele angielskie i liść laurowy,doprawiamy odrobiną sosu sojowego, zamykamy szybkowar i gotujemy roladki 20 min licząc czas od rozpoczęcia pracy szybkowaru.
  • Gotowe ,mięciutkie roladki w sosie, zaklepujemy roztworem mąki z wodą. Zagotowujemy.
obiad z szybkowara

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.