Schab w sosie to moja propozycja na pyszny obiad lub kolację. Taki schab duszony z warzywami smakuje wyśmienicie, a podany z ziemniakami i ulubioną surówką (na przykład szwedzką) stanowi idealne danie obiadowe. Przygotowane w ten sposób mięso nie jest suche, tylko soczyste i kruche. Po prostu pycha. Schab w sosie na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej! Polecam wypróbować poniższy przepis na schab w sosie.
Schab w sosie – składniki:
- około 1 kg schabu (15 plasterków)
- 1 średniej wielkości por
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 2 łyżeczki majeranku
- 600 ml bulionu mięsnego
- 150 ml wody
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- mąka do obtoczenia
- kilka gałązek lubczyku (można pominąć)

Schab w sosie – przygotowanie:
- Cebule obrać i pokroić w piórka lub dużą kostkę. Olej dodać na patelnię, wstawić na gaz, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić.
- Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Por umyć, pokroić w plasterki. Pora i marchewkę wrzucić do cebuli. Smażyć około 5 minut i patelnię zdjąć z ognia.
- Schab pokroić na 15 plasterków. Lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką w proszku. Plasterki schabu obtoczyć w mące z obu stron. Olej rzepakowy dodać na drugą patelnię, wstawić na gaz i smażyć schabowe z obu stron przez minutę.
- Całą zawartość patelni (marchewkę, cebulę, por wraz z tłuszczem) przełożyć do brytfanny albo większego garnka. Całość zalać bulionem mięsnym. Poukładać podsmażone plasterki schabowych. Patelnię po smażeniu schabowych zalać 100 ml wody, wypłukać i całą zawartość przelać do brytfanny ze schabowymi i warzywami. Mięso musi być całkowicie zanurzone. Jeśli tak nie będzie to należy dolać trochę wody. Do brytfanny wrzucić ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe. Brytfannę przykryć, wstawić na gaz i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 50-60 minut. Przed upływem tego czasu wrzucić kilka gałązek umytego lubczyku i dodać majeranek. Można doprawić solą oraz pieprzem.
- Po ugotowaniu mięso wyjąć z brytfanny, a powstały sos zagęścić przy użyciu mąki lub śmietany.

