Słodkie bułeczki „Kwiatek”

Słodkie bułki

Pieczywo szczególnie dla najmłodszych. Bułeczki „Kwiatek” nie tylko ładnie się prezentują, ale też pysznie smakują. Delikatnie słodkie, puszyste i z dodatkami, które możecie wybrać wedle waszego uznania. Ja użyłam maku i siemienia lnianego dla dorosłych, a dzieciaki uwielbiają wersję z kruszonką U nas na pewno będą gościć na śniadanie lub przy nadmiarze obowiązków mamy, po prostu jako „przekąska z szuflady”:) .

Słodkie bułeczki Kwiatek – Składniki:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do zaczynu
  • 80 g palmy (lub masła)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 200 ml letniego mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • dodatki wedle uznania

Glazura: 1 łyżka mleka +1 łyżka miodu

Kruszonka: 60 g masła + 6 łyżek mąki + 3 łyżki cukru

Słodkie bułeczki – Wykonanie:

  • Przygotowujemy zaczyn: w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, mieszamy z łyżeczką cukru i odstawiamy pod przykryciem na 10 min.
  • W tym czasie rozpuszczamy palmę, zaś do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier oraz sól.
  • Do miski z suchymi składnikami dodajemy zaczyn, następnie 1 jajko i stopniowo wlewamy letnią palmę.
  • Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w misce pod przykryciem na 30 min.
BUŁKI SŁODKIE
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 9 bułeczek i układamy w formę kwiatka na blaszce wyłożonej papierem.
kwiatek- bułki
  • Smarujemy glazurą z miodu i obsypujemy ulubionym dodatkami.
bułki z kruszonką
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Bułeczki pieczemy 20 min.

SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.