Sos barbecue

sos barbecue

Powoli zbliża się sezon grillowy, dlatego na dzisiaj przygotowałam domowy sos barbecue, który jak dla mnie jest nieodłączonym elementem grillowania. Można go wykorzystać na różne sposoby, jako marynatę  lub po prostu podając jako dodatek. Sprawdził się również jako sos do pizzy, więc gorąco polecam!

Sos barbecue składniki

  • 2 szklanki ketchupu 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 2 łyżeczki sosu worcesterchire 
  • 5 łyżeczek brązowego cukru 1 łyżka miodu 
  • 5 łyżeczek octu jabłkowego 
  • 1 szklanka wody

Sos barbecue wykonanie

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i zagotowujemy mieszając. Następnie całość należy gotować na małym ogniu przez kolejne 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos barbecue pozostawiamy do ostudzenia i następnie przelewamy do słoiczków lub buteleczek i przechowujemy w lodówce. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.