Sos barbecue

sos barbecue

Powoli zbliża się sezon grillowy, dlatego na dzisiaj przygotowałam domowy sos barbecue, który jak dla mnie jest nieodłączonym elementem grillowania. Można go wykorzystać na różne sposoby, jako marynatę  lub po prostu podając jako dodatek. Sprawdził się również jako sos do pizzy, więc gorąco polecam! Ogranicza nas tylko nasza kuchenna wyobraźnia.

Składniki które będą nam potrzebne

  • 2 szklanki ketchupu 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 2 łyżeczki sosu worcesterchire 
  • 5 łyżeczek brązowego cukru 1 łyżka miodu 
  • 5 łyżeczek octu jabłkowego 
  • 1 szklanka wody

Sos barbecue wykonanie

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i zagotowujemy mieszając. Następnie całość należy gotować na małym ogniu przez kolejne 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos barbecue pozostawiamy do ostudzenia i następnie przelewamy do słoiczków lub buteleczek i przechowujemy w lodówce. 

Taki sos można wykorzystać nie tylko na grilla, ale na przykład jako sos na pizze czy zapiekankę zamiast tradycyjnego pomidorowego sosu. Polecam wypróbować. Polecam również dodać kieliszek whisky, tak naprawdę wiele jest wersji tego sosu a każdy ma inny smak, więc spróbujmy trochę pokombinować aż znajdziemy nasze idealne połączenie.

Taki sos jest idealny do grilla. Można go podać do klopsików z boczkiem i cebulą. Do tego suróka colesław i mamy pyszne przyjęcie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.