Surówka z selera konserwowego z jabłkiem i rodzynkami

Surówka z selera konserwowego z jabłkiem i rodzynkami to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Robi się ją bardzo szybko i możemy ją przygotować w ostatniej chwili przed posiłkiem. Uważam, że połączenie pikantnego selera ze słodkimi rodzynkami i jabłkiem jest idealne! Jeśli szukacie pomysłu na prosty i nieskomplikowany w przygotowaniu dodatek do obiadu to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na surówkę z selera konserwowego z jabłkiem i rodzynkami! Mojej rodzince bardzo smakowała i na pewno będę ją przygotowywać jeszcze nieraz. Taka surówka z selera konserwowego świetnie sprawdzi się zwłaszcza w okresie zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest niestety ograniczony.

Surówka z selera konserwowego z jabłkiem i rodzynkami – składniki:

  • 1 słoiczek selera konserwowego (210 g po odsączeniu)
  • 1 nieduże jabłko
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka płynnego miodu (lub 1/2 łyżeczki cukru)
  • sól, pieprz do smaku
Surówka z selera konserwowego z jabłkiem i rodzynkami

Surówka z selera konserwowego z jabłkiem i rodzynkami – przygotowanie:

  1. Selera odsączamy na sitku z zalewy.
  2. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, trzemy na tarce jarzynowej do miseczki, w której będziemy robić surówkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Do miseczki przekładamy odsączonego selera. Dodajemy rodzynki.
  3. Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku. Przekładamy do miseczki z surówką. Całość dokładnie mieszamy.

Jedna myśl w temacie “Surówka z selera konserwowego z jabłkiem i rodzynkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.