Surówka z selera konserwowego z jabłkiem i rodzynkami to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Robi się ją bardzo szybko i możemy ją przygotować w ostatniej chwili przed posiłkiem. Uważam, że połączenie pikantnego selera ze słodkimi rodzynkami i jabłkiem jest idealne! Jeśli szukacie pomysłu na prosty i nieskomplikowany w przygotowaniu dodatek do obiadu to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na surówkę z selera konserwowego z jabłkiem i rodzynkami! Mojej rodzince bardzo smakowała i na pewno będę ją przygotowywać jeszcze nieraz. Taka surówka z selera konserwowego świetnie sprawdzi się zwłaszcza w okresie zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest niestety ograniczony.
Surówka z selera konserwowego z jabłkiem i rodzynkami – składniki:
- 1 słoiczek selera konserwowego (210 g po odsączeniu)
- 1 nieduże jabłko
- garść rodzynek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka płynnego miodu (lub 1/2 łyżeczki cukru)
- sól, pieprz do smaku
Surówka z selera konserwowego z jabłkiem i rodzynkami – przygotowanie:
- Selera odsączamy na sitku z zalewy.
- Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, trzemy na tarce jarzynowej do miseczki, w której będziemy robić surówkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Do miseczki przekładamy odsączonego selera. Dodajemy rodzynki.
- Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku. Przekładamy do miseczki z surówką. Całość dokładnie mieszamy.
Napewno zrobie na swieta ……tylko zamiast rodzynek dam żurawinę bo synowa nie je rodzynek.