Jako świeżo upieczona mama czwartego szkraba, już wkrótce zabieram się za poprawę sylwetki ,a co za tym idzie- zmianę diety. Dlatego też dzisiaj powstał przepis na pełnowartościowe i zdrowe bułeczki z mąki orkiszowej , która jest cennym źródłem wielu witamin . Jeśli nie przepadacie za ciemnym pieczywem o charakterystycznej „piaskowej” konsystencji, wybierzcie mąkę orkiszową jasną (typ 650). Otrzymacie wówczas białe, delikatne bułeczki 🙂 Ja tym razem postawiłam na ciemniejszą 🙂 Z przepisu zrobiłam około 8 małych bankietówek.
Bułki orkiszowe ciemne- Składniki:
- 250 g. mąki orkiszowej ciemnej
- 40 ml. wody
- 100 ml. mleka
- 8 g drożdży
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Bułki orkiszowe ciemne- Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku.
- Do miski wsypujemy składniki suche: mąkę, sól i cukier, mieszamy i dodajemy zaczyn, wodę i olej.
- Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinkę
- Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem
- Bułeczki możemy obsypać ulubionymi ziarenkami. W tym celu uprzednio smarujemy bułki mlekiem.
- Tak przygotowane bułeczki odstawiamy na jeszcze 15 min, po czym wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.
Smacznego