Bułki Orkiszowe ciemne

Bułka orkiszowa ciemna

Jako świeżo upieczona mama czwartego szkraba, już wkrótce zabieram się za poprawę sylwetki ,a co za tym idzie- zmianę diety. Dlatego też dzisiaj powstał przepis na pełnowartościowe i zdrowe bułeczki z mąki orkiszowej , która jest cennym źródłem wielu witamin . Jeśli nie przepadacie za ciemnym pieczywem o charakterystycznej „piaskowej” konsystencji, wybierzcie mąkę orkiszową jasną (typ 650). Otrzymacie wówczas białe, delikatne bułeczki 🙂 Ja tym razem postawiłam na ciemniejszą 🙂 Z przepisu zrobiłam około 8 małych bankietówek.

Bułki orkiszowe ciemne- Składniki:

  • 250 g. mąki orkiszowej ciemnej
  • 40 ml. wody
  • 100 ml. mleka
  • 8 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Bułki orkiszowe ciemne- Wykonanie:

  • Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku.
  • Do miski wsypujemy składniki suche: mąkę, sól i cukier, mieszamy i dodajemy zaczyn, wodę i olej.
  • Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinkę
  • Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem
  • Bułeczki możemy obsypać ulubionymi ziarenkami. W tym celu uprzednio smarujemy bułki mlekiem.
  • Tak przygotowane bułeczki odstawiamy na jeszcze 15 min, po czym wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.