Czekoladowe brownie

czekoladowe brownie

Jaka jest oznaka dobrego czekoladowego brownie? To, że jest takie kleiste i gęste, to jest moim zdaniem najważniejsza cecha. Takie właśnie jest to czekoladowe brownie. Gorąco polecam też przepis, mam go od koleżanki i jak dla mnie jest idealny, co prawda ilość cukru jest dość duża, ale bez problemu można dodać parę łyżek mniej.

Czekoladowe brownie składniki

  • 120 g masła 
  • 150 g cukru 
  • 100 g brązowego cukru 
  • 120 g czekolady deserowej, najlepsza jest o dużej zawartości kakao
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub czekoladowej 
  • 75 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao w proszku 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Czekoladowe brownie wykonanie

W rondla o grubym dnie rozpuścić masło razem z całym cukrem, czekoladą i miodem. Wszystko razem podgrzewać na małym ogniu aż do połączenia masy, następnie pozostawić do wystygnięcia. . wsypać oba rodzaje cukru i czekoladę deserową, wlać miód. Następnie należy utrzeć jaja z esencją i dolać do nich masę czekoladową, całość dobrze wymieszać. Do masy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać metalową łyżka lub szpatułką. Całość przelać do dobrze wysmarowanej masłem blaszki, inaczej ciasto przywrze do naczynia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 25 minut, aż wierzch ciast będzie kruchy a boki zaczną odstawać od brzegów formy. Środek ciasta powinien pozostać miękki. Do ciasta można dodać też pokrojone banany (przed wstawieniem  do piekarnika oczywiście). Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.