Jaka jest oznaka dobrego czekoladowego brownie? To, że jest takie kleiste i gęste, to jest moim zdaniem najważniejsza cecha. Takie właśnie jest to czekoladowe brownie. Gorąco polecam też przepis, mam go od koleżanki i jak dla mnie jest idealny, co prawda ilość cukru jest dość duża, ale bez problemu można dodać parę łyżek mniej.
Czekoladowe brownie składniki
- 120 g masła
- 150 g cukru
- 100 g brązowego cukru
- 120 g czekolady deserowej, najlepsza jest o dużej zawartości kakao
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub czekoladowej
- 75 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladowe brownie wykonanie
W rondla o grubym dnie rozpuścić masło razem z całym cukrem, czekoladą i miodem. Wszystko razem podgrzewać na małym ogniu aż do połączenia masy, następnie pozostawić do wystygnięcia. . wsypać oba rodzaje cukru i czekoladę deserową, wlać miód. Następnie należy utrzeć jaja z esencją i dolać do nich masę czekoladową, całość dobrze wymieszać. Do masy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać metalową łyżka lub szpatułką. Całość przelać do dobrze wysmarowanej masłem blaszki, inaczej ciasto przywrze do naczynia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 25 minut, aż wierzch ciast będzie kruchy a boki zaczną odstawać od brzegów formy. Środek ciasta powinien pozostać miękki. Do ciasta można dodać też pokrojone banany (przed wstawieniem do piekarnika oczywiście). Smacznego!