Lubicie rabarbar tak jak i my? Jeśli tak to śpieszcie się szybko i pieczcie z nim ciasta, póki jest on łatwo dostępny 😉 Przedstawiamy Wam dzisiaj przepis na przepyszne jogurtowe ciasto z rabarbarem! Bardzo łatwo się je przygotowuje i jest przepyszne 😉 Do sobotniej kawki jak znalazł! Zatem nie zastanawiajcie się i upieczcie takie ciasto 😉
Składniki na jogurtowe ciasto z rabarbarem:
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 gęsty jogurt naturalny – około 330 g
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 300-400 g rabarbaru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do dekoracji
*szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie jogurtowego ciasta z rabarbarem:
- Przed przygotowaniem ciasta, wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
- Rabarbar dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Całość przekładamy na cedzak w celu usunięcia nadmiaru wody.
- W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Jajka z cukrem miksujemy w misce na jednolitą masę. W kolejnym kroku dodajemy olej oraz jogurt naturalny. Ponownie mieszamy składniki. Do miski wsypujemy stopniowo przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu aż wsypiemy całą mąkę i wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Ciasta na bazie jogurtu nie powinny być zbyt długo miksowane, bo dostanie się do niego za dużo powietrza. W rezultacie powinniśmy otrzymać gęste ciasto.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. Bez termoobiegu!
- Ciasto jogurtowe wylewamy na blaszkę o wymiarach 20×30. Nie zapomnijcie o papierze do pieczenia. Rabarbar układamy równomiernie na powierzchni ciasta. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Na samym końcu ciasto posypujemy cukrem pudrem 😉 Smacznego!
Ciasto pyszne. Upieczone i prawie zjedzone. Załączam do sprawdzonych dobrych przepisów.
A mi wyszedł zakalec w całym cieście 🙁 Co mogłam zrobić źle?
Nie przesiewałam mąki przez sitko, czy to był az6tak ważny punkt?
Po upieczeniu otworzyć piekarnik od razu czy poczekać?
Od razu po upieczeniu, uchylamy drzwiczki, ale ciasta nie wyjmujemy. Zostawiamy je jeszcze w piekarniku.
Pyszne to ciasto robiłam
Pyszne ciasto,polecam.
Czy to rabarbar poruszy pani mąką? Zawsze jak robię to owoce opadają mi na spód jak daje bez niczego
Nie oprószam, bo jest gęste ciasto 🙂
Czy można zamienić rabarbar na truskawki ??
Oczywiście, że można. Jednakże 300 g truskawek powinno w zupełności wystarczyć, gdyż mają one więcej wody niż rabarbar 🙂
Ja robiłam pół na pół truskawka rabarbar. Rewelacja 🙂 przepis autorki idealny 🙂
Super, że ciasto się udało! Rozumiem, że zniknęło tego samego dnia co zostało upieczone? 😉
Czy można kefir zamiast jogurtu?
Z kefirem nie próbowałam. Natomiast można użyć maślankę 😉
Super wyglada i wydaje sie bardzo prosty w wykonaniu. Praktycznie wszystko mam w lodówce ? wiec do dziela!!!
Jeśli skorzysta Pani z przepisu, bardzo proszę o dodanie zdjęcia na naszym fanpage 😉
A mi wyszło i jest pyszne
To bardzo mi miło 😉 Smakowało?
Mam pytanie odnośnie proszku do pieczenia w tym przepisie. Aż dwie łyżki? A może łyżeczki?
W sumie dwie łyżki to trochę dużo 😉 Już poprawione, oczywiście chodziło o łyżeczki 😉 Dziękuję za czujność.
To ciasto nigdy mi nie wychodzi:((
A może akurat tym razem się uda 😉
Mi tez