Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Jogurtowe ciasto z rabarbarem - główne

Lubicie rabarbar tak jak i my? Jeśli tak to śpieszcie się szybko i pieczcie z nim ciasta, póki jest on łatwo dostępny 😉 Przedstawiamy Wam dzisiaj przepis na przepyszne jogurtowe ciasto z rabarbarem! Bardzo łatwo się je przygotowuje i jest przepyszne 😉 Do sobotniej kawki jak znalazł! Zatem nie zastanawiajcie się i upieczcie takie ciasto 😉

Składniki na jogurtowe ciasto z rabarbarem:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 gęsty jogurt naturalny – około 330 g
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300-400 g rabarbaru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji


    *szklanka o pojemności 250 ml

Przygotowanie jogurtowego ciasta z rabarbarem:

  1. Przed przygotowaniem ciasta, wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Rabarbar dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Całość przekładamy na cedzak w celu usunięcia nadmiaru wody.
  3. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Jajka z cukrem miksujemy w misce na jednolitą masę. W kolejnym kroku dodajemy olej oraz jogurt naturalny. Ponownie mieszamy składniki. Do miski wsypujemy stopniowo przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu aż wsypiemy całą mąkę i wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Ciasta na bazie jogurtu nie powinny być zbyt długo miksowane, bo dostanie się do niego za dużo powietrza. W rezultacie powinniśmy otrzymać gęste ciasto.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. Bez termoobiegu!
  5. Ciasto jogurtowe wylewamy na blaszkę o wymiarach 20×30. Nie zapomnijcie o papierze do pieczenia. Rabarbar układamy równomiernie na powierzchni ciasta. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Na samym końcu ciasto posypujemy cukrem pudrem 😉 Smacznego!
Jogurtowe ciasto z rabarbarem - drugie
Jo
Jogurtowe ciasto z rabarbarem - trzecie

23 myśli w temacie “Jogurtowe ciasto z rabarbarem”

  1. A mi wyszedł zakalec w całym cieście 🙁 Co mogłam zrobić źle?
    Nie przesiewałam mąki przez sitko, czy to był az6tak ważny punkt?

    1. Oczywiście, że można. Jednakże 300 g truskawek powinno w zupełności wystarczyć, gdyż mają one więcej wody niż rabarbar 🙂

  2. Super wyglada i wydaje sie bardzo prosty w wykonaniu. Praktycznie wszystko mam w lodówce ? wiec do dziela!!!

    1. W sumie dwie łyżki to trochę dużo 😉 Już poprawione, oczywiście chodziło o łyżeczki 😉 Dziękuję za czujność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *