Kopytka z ziemniaków – podstawowy przepis

kopytka z ziemniaków

Kopytka to bardzo proste i bardzo smaczne danie z gotowanych ziemniaków. Jeśli pozostały ci ziemniaki z obiadu koniecznie wypróbuj przepis na kopytka z ziemniaków. Kopytka kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa, mama często gotowała więcej ziemniaków, by wieczorem móc zrobić kopytka na kolacje bądź na obiad kolejnego dnia. Kopytka można podawać na słodko jak i na słono. Na słodko z karmelizowanym cukrem i śmietanką bądź bułką tartą i cukrem. W wersji na słono kopytka można podawać polane cebulką zasmażaną na maśle bądź zasmażane na patelni z cebulą.

Kopytka z ziemniaków – Składniki

  • 1 kg ugotowanych i schłodzonych ziemniaków
  • 250 gram mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli

Kopytka z ziemniaków – Wykonanie

Ziemniaki najlepiej ugotować już dzień wcześniej. Można również ugotować ziemniaki i pozostawić do momentu całkowitego schłodzenia. Następnie należy zmielić bądź dokładnie rozgnieść ziemniaki za pomocą tłuczka bądź praski. Ziemniaki muszą być w formie jednolitej papki, ponieważ jeśli będą w nich kawałki ziemniaków kopytka będą miały niesmaczne grudki.

Do przygotowanych ziemniaków dodać całą mąkę, jajko oraz sól. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę. Masa powinna być bardzo plastyczna, jeśli jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki, jednak nie zbyt dużo, ponieważ kopytka będą zbyt twarde i gumowe.

Jak masa będzie gotowa przygotować stolnicę, wysypać niewielką ilość mąki. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z tych części rozwałkować na wałek grubości około 2 cm. Następnie podzielić na paski o szerokości koło 2 cm.

Do sporego garnka wlać wodę oraz wsypać łyżeczkę soli. Jak woda będzie się gotować wrzuć porcję surowych kopytek. Po wypłynięciu na powierzchnie gotować przez około 2 minuty. Następnie wyłowić kopytka za pomocą łyżki i umieść w sicie, pozbywając się nadmiaru wody. Gotować po kolei kopytka, aż wszystkie będą gotowe. Kopytka można gotować w tej samej wodzie, należy jednak dolewać wodę i dosypywać odrobinę soli.

Jak kopytka lekko ostygną możesz przygotować je na na swój ulubiony sposób.

Na słodko – na patelnię wlej odrobinę oleju, następnie wysyp 2 łyżeczki cukru. Jak cukier zacznie się karmelizować wsyp porcje kopytek i zamieszaj z cukrem, tak by każdy kawałek był nim oblepiony.

Na słono -na patelni wlej odrobinę oleju, 1 cebulę pokrój na drobno, wsyp ją na patelnie, jak będzie lekko przypieczona wsyp porcje kopytek, smaż przez chwilkę mieszając, by każdy kawałek był oblepiony kawałkami cebuli.

Smacznego!

16 myśli w temacie “Kopytka z ziemniaków – podstawowy przepis”

  1. ZAWSZE ZIEMNIAKI Z POPRZEDNIEGO DNIA… są inne niż tylko wystudzone. Nie ma zagniatania w misce… STOLNICA… ziemniaki , trochę mąki i SIEKAMY nożem jak na kruche ciasto.Jak trochę mąkę z ziemniaki wymieszamy … robimy dołek i dajemy jako i nadal mieszamy siekając. Po wymieszaniu/siekaniu zbieramy siekaninę w całość. Podsypujemy mąką i szybko zagniatamy. Odkrajam plaster ciasta…. szybko wałkuję na cienki wałek nie grubszy niż 1,5 cm… i po skosie kroję też na 1,5 cm. Gotuję partiami w osolonej wodzie sukcesywnie wałkując następne porcje… WYJMUJĘ ŁYŻKĄ CEDZAKOWĄ DO PŁASKIEGO NACZYNIA pokrapiam olejem i delikatnie je mieszam… żeby się nie sklejały. Dolewam wrzątek i dosalam jak woda się robi zbyt gęsta od mąki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.