Paszteciki z kapustą i grzybami

Idealne na Wigilię

Paszteciki z kiszoną kapustą to danie nie tylko od święta. Ostatnio przygotowałam je jako towarzystwo do zupy pomidorowej. Moje ulubione są właśnie z kapustą, jednak farsz możecie zrobić wedle własnych upodobań. Z podanych składników ulepicie około 20 bułeczek w zależności od wielkości. Jeśli wypróbujecie przepis, koniecznie pochwalcie się w komentarzach 🙂

dav

Paszteciki z kapustą

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (do posmarowania)
  • pół łyżeczki cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • ulubione ziarenka (opcjonalnie)

Farsz

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 50g suszonych grzybów
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
  • łyżka smalcu lub oleju do podsmażenia

Paszteciki z kapustą

Wykonanie:

  • Przygotowujemy rozczyn: w szklance letniego mleka rozpuszczamy drożdże z dodatkiem połowy łyżeczki cukru.
  • Grzyby przepłukujemy zimną wodą aby pozbyć się nieczystości, a następnie zalewamy wrzatkiem.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy się zarumieni dokładamy kapustę kiszoną (jeśli chcemy mniej kwaśne, odsączamy z soku), podsmażamy a następnie dosypujemy pokrojone drobno suszone grzyby.
  • Całość ponownie podsmażamy kilka minut po czym zalewamy wodą z grzybów i dodajemy przyprawy.
  • Kapustę dusimy do miękkości, w razie potrzeby dolewając wodę by nie przywarła.
Farsz do pasztecików
  • Do miski wsypujemy mąkę z solą i dokładnie mieszamy.
  • Do mąki dodajemy jajko, rozczyn i olej. Dokładnie wyrabiamy kilka minut ręcznie lub robotem.
  • Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt prostokąta ok. 30/40cm i dzielimy na 2 części wzdłuż dłuższego boku. Na każdym kawałku środkiem wykładamy farsz i sklejamy tworząc rulonik. Oba rulonik dzielimy na 10 pasztecików.
Kapusta kiszona
Paszteciki
  • Smarujemy paszteciki roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ziarenkami (można pominąć). Pozostawiamy na kilka minut pod przykryciem.
  • Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (bez termoobiegu).
Wigilijne paszteciki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *