Paszteciki z kiszoną kapustą to danie nie tylko od święta. Ostatnio przygotowałam je jako towarzystwo do zupy pomidorowej. Moje ulubione są właśnie z kapustą, jednak farsz możecie zrobić wedle własnych upodobań. Z podanych składników ulepicie około 20 bułeczek w zależności od wielkości. Jeśli wypróbujecie przepis, koniecznie pochwalcie się w komentarzach 🙂

Paszteciki z kapustą
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 żółtko (do posmarowania)
- pół łyżeczki cukru
- 250 ml letniego mleka
- 20 g drożdży
- ulubione ziarenka (opcjonalnie)
Farsz
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 50g suszonych grzybów
- Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
- łyżka smalcu lub oleju do podsmażenia
Paszteciki z kapustą
Wykonanie:
- Przygotowujemy rozczyn: w szklance letniego mleka rozpuszczamy drożdże z dodatkiem połowy łyżeczki cukru.
- Grzyby przepłukujemy zimną wodą aby pozbyć się nieczystości, a następnie zalewamy wrzatkiem.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy się zarumieni dokładamy kapustę kiszoną (jeśli chcemy mniej kwaśne, odsączamy z soku), podsmażamy a następnie dosypujemy pokrojone drobno suszone grzyby.
- Całość ponownie podsmażamy kilka minut po czym zalewamy wodą z grzybów i dodajemy przyprawy.
- Kapustę dusimy do miękkości, w razie potrzeby dolewając wodę by nie przywarła.

- Do miski wsypujemy mąkę z solą i dokładnie mieszamy.
- Do mąki dodajemy jajko, rozczyn i olej. Dokładnie wyrabiamy kilka minut ręcznie lub robotem.
- Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt prostokąta ok. 30/40cm i dzielimy na 2 części wzdłuż dłuższego boku. Na każdym kawałku środkiem wykładamy farsz i sklejamy tworząc rulonik. Oba rulonik dzielimy na 10 pasztecików.


- Smarujemy paszteciki roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ziarenkami (można pominąć). Pozostawiamy na kilka minut pod przykryciem.
- Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (bez termoobiegu).

