Paszteciki z kapustą

paszteciki z kiszoną kapustą

Paszteciki z kiszoną kapustą to danie nie tylko od święta. Ostatnio przygotowałam je jako towarzystwo do zupy pomidorowej. Moje ulubione są właśnie z kapustą, jednak farsz możecie zrobić wedle własnych upodobań. Z podanych składników ulepicie około 10 bułeczek w zależności od wielkości. Jeśli wypróbujecie przepis, koniecznie pochwalcie się w komentarzach 🙂

Paszteciki z kapustą

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (białko pozostawić do wysmarowania bułeczek)
  • pół łyżeczki cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • ulubione ziarenka (opcjonalnie)

Farsz

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • przyprawy: suszone pomidory, tymianek
  • łyżka smalcu lub oleju do podsmażenia

Paszteciki z kapustą

Wykonanie:

  • Przygotowujemy rozczyn: w szklance letniego mleka rozpuszczamy drożdże z dodatkiem połowy łyżeczki cukru.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy poszatkowaną kiszoną kapustę. Doprawiamy i smażymy na złoty kolor. Pod koniec dolewamy odrobinę wody i dusimy kilka minut pod przykryciem aby kapusta lekko zmiękła (można pominąć).
  • Do miski wsypujemy mąkę z solą i dokładnie mieszamy.
  • Do mąki dodajemy jajko, żółtko i rozczyn po czym wlewamy olej. Dokładnie wyrabiamy kilka minut.
  • Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt prostokąta (ja dla ułatwienia podzieliłam na 2 części), wykrawamy kwadraty i wykładamy na co drugim farsz. Przekrywamy drugim kwadracikiem i sklejamy boki.
  • Ozdobny rancik odciskamy za pomocą widelca oprószonego mąką .
  • Smarujemy paszteciki roztrzepanym białkiem i posypujemy ziarenkami (można pominąć). Pozostawiamy na kilka minut pod przykryciem.
  • Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (bez termoobiegu).
bułeczki z kapustą
paszteciki z kapustą kiszoną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.