Bigos z młodej kapusty

bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty to idealna alternatywa dla tradycyjnego bigosu. Jest on zdecydowanie szybszy w przygotowaniu i tak samo smaczny. Taki bigos przygotowuję od razu, gdy młoda kapusta pojawi się na straganach! Gorąco polecam przygotować go na obiad lub kolację. Bigos z młodej kapusty najlepiej smakuje z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami. Pycha!

Składniki:

  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do wytopienia boczku + 2 łyżki oleju do zasmażki
  • 200 g kiełbasy wiejskiej
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżeczki pomidorowego koncentratu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • sól, pieprz

Bigos z młodej kapusty – przygotowanie:

  1. Kiełbasę pokroić w półplasterki.
  2. Boczek wędzony obrać, pokroić w kostkę.
  3. Białą cebulę obrać, pokroić drobno.
  4. Młodą kapustę umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki i poszatkować.
  5. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  6. Pokrojony boczek wrzucić na suchą i rozgrzaną patelnię. Wytopić tłuszcz, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki oleju rzepakowego, gdyby boczek był za mało tłusty. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać kiełbasę i marchewkę, smażyć przez około 5 minut.
  7. Kapustę przełożyć do dużego garnka, dodać usmażone wcześniej mięso z warzywami. Ciepły bulion (lub wodę) wlać na patelnię, przepłukać i przelać całość do garnka. Dodać przyprawy, tj. liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, cukier, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz. Całość razem wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i gotować przez około 15 minut. Co jakiś czas mieszać. Po upływie tego czasu dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować przez 3 minuty.
  8. Dwie łyżki oleju rzepakowego dodać na suchą patelnię, rozgrzać, dodać mąkę pszenną i mieszać do powstania gładkiej konsystencji. Dodać kilka łyżek bigosu z kapustą, wymieszać i całość przełożyć do garnka. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Świeży koperek umyć, posiekać i przełożyć do bigosu z młodej kapusty. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Smacznego!

Polecam także wypróbować moje inne sprawdzone przepisy. Np. jako dodatek do obiadu poleca się pyszna marchewka z groszkiem.

bigos z młodej kapusty przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *