Bigos z młodej kapusty to idealna alternatywa dla tradycyjnego bigosu. Jest on zdecydowanie szybszy w przygotowaniu i tak samo smaczny. Taki bigos przygotowuję od razu, gdy młoda kapusta pojawi się na straganach! Gorąco polecam przygotować go na obiad lub kolację. Bigos z młodej kapusty najlepiej smakuje z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami. Pycha!
Składniki:
- 200 g boczku wędzonego
- 2 łyżki oleju rzepakowego do wytopienia boczku + 2 łyżki oleju do zasmażki
- 200 g kiełbasy wiejskiej
- 1 główka młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 biała cebula
- 2 łyżeczki pomidorowego koncentratu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody
- sól, pieprz
Bigos z młodej kapusty – przygotowanie:
- Kiełbasę pokroić w półplasterki.
- Boczek wędzony obrać, pokroić w kostkę.
- Białą cebulę obrać, pokroić drobno.
- Młodą kapustę umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki i poszatkować.
- Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Pokrojony boczek wrzucić na suchą i rozgrzaną patelnię. Wytopić tłuszcz, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki oleju rzepakowego, gdyby boczek był za mało tłusty. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać kiełbasę i marchewkę, smażyć przez około 5 minut.
- Kapustę przełożyć do dużego garnka, dodać usmażone wcześniej mięso z warzywami. Ciepły bulion (lub wodę) wlać na patelnię, przepłukać i przelać całość do garnka. Dodać przyprawy, tj. liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, cukier, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz. Całość razem wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i gotować przez około 15 minut. Co jakiś czas mieszać. Po upływie tego czasu dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować przez 3 minuty.
- Dwie łyżki oleju rzepakowego dodać na suchą patelnię, rozgrzać, dodać mąkę pszenną i mieszać do powstania gładkiej konsystencji. Dodać kilka łyżek bigosu z kapustą, wymieszać i całość przełożyć do garnka. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Świeży koperek umyć, posiekać i przełożyć do bigosu z młodej kapusty. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Smacznego!
Polecam także wypróbować moje inne sprawdzone przepisy. Np. jako dodatek do obiadu poleca się pyszna marchewka z groszkiem.