Bułka paryska

Bułka paryska zwana w innych regionach również bułką wrocławską, kielecką czy też angielką, to domowe mięciutkie pieczywo idealne na kanapki czy grzanki. Kształtem przypomina bochenek chleba, a jej długość to w oryginale ok. 30 cm. Moja bułeczka dzisiaj posłużyła jako baza do zapiekanek dla dzieci dlatego też z ciasta zrobiłam cztery mniejsze buły. Prawidłowo z podanych składników wychodzą 2 duże bułki paryskie.

Bułka paryska-Składniki :

  • 550g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 100 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Bułka paryska -Wykonanie :

  • W letnim mleku rozpuszczamy drożdże.
  • Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, jajko i dodajemy rozpuszczone drożdże.
  • Wyrabiamy ciasto w między czasie dodając olej.
  • Ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok.godzinę, po czym formujemy 2 długie bułki paryskie (u mnie 4 mniejsze).
  • Uformowane pieczywo obsypujemy delikatnie mąką, tępą stroną noża robimy 2 nacięcia i odstawiamy na kolejne 15 min.
  • Bułki paryskie pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.