Bułka paryska

Bułka paryska zwana w innych regionach również bułką wrocławską, kielecką czy też angielką, to domowe mięciutkie pieczywo idealne na kanapki czy grzanki. Kształtem przypomina bochenek chleba, a jej długość to w oryginale ok. 30 cm. Z podanych składników wychodzą 2 duże bułki paryskie, ale ciasto możesz podzielić np. na 8 bułek.

Bułka paryska-Składniki:

  • 5oog mąki pszennej + 2 łyżki na podsypanie
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 100 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Bułka paryska -Wykonanie :

  • W letnim mleku wymieszanym z letnią wodą rozpuszczamy drożdże.
  • Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, jajko i dodajemy rozpuszczone drożdże.
  • Wyrabiamy ciasto w między czasie dodając olej.
  • Ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok.godzinę.
  • Po tym czasie ciasto wysypujemy na blat obsypany mąką, dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na owale o długości ok.40 cm i zwijamy w ruloniki tworząc 2 długie bułki paryskie.
  • Nacinamy bułki ostrym nożem i odstawiamy na 15 min pod przykryciem.
  • Uformowane pieczywo obsypujemy delikatnie mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min.
dav
dav
mde

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *