Bułka paryska zwana w innych regionach również bułką wrocławską, kielecką czy też angielką, to domowe mięciutkie pieczywo idealne na kanapki czy grzanki. Kształtem przypomina bochenek chleba, a jej długość to w oryginale ok. 30 cm. Z podanych składników wychodzą 2 duże bułki paryskie, ale ciasto możesz podzielić np. na 8 bułek.
Bułka paryska-Składniki:
- 5oog mąki pszennej + 2 łyżki na podsypanie
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 20 g drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 100 ml letniej wody
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Bułka paryska -Wykonanie :
- W letnim mleku wymieszanym z letnią wodą rozpuszczamy drożdże.
- Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, jajko i dodajemy rozpuszczone drożdże.
- Wyrabiamy ciasto w między czasie dodając olej.
- Ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok.godzinę.
- Po tym czasie ciasto wysypujemy na blat obsypany mąką, dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na owale o długości ok.40 cm i zwijamy w ruloniki tworząc 2 długie bułki paryskie.
- Nacinamy bułki ostrym nożem i odstawiamy na 15 min pod przykryciem.
- Uformowane pieczywo obsypujemy delikatnie mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min.