Sezon na rabarbar w pełni, więc i przepisów zabraknąć nie może. Tym razem klasyczne ucierane ciasto do którego potrzeba zaledwie kilka prostych składników, które zapewne macie w domu. Jedyną istotną zasadą o której musicie pamiętać przygotowując ciasto ucierane, to aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Ciasto z rabarbarem – Składniki :
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 0,5 szkl. oleju rzepakowego
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier puder do posypania
- 400g rabarbaru
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina mąki ziemniaczanej
Ciasto z rabarbarem – Wykonanie:
- Rabarbar myjemy, odcinamy liście i kroimy na drobne kawałki (ok 1cm)
- Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na wysokich obrotach miksera.
- Do miski z masą jajeczną dolewamy stopniowo olej.
- Zmniejszamy obroty miksera i do masy stopniowo przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie obsypujemy mąką ziemniaczaną, wykładamy owoce i posypujemy je cynamonem.
- Ciasto z rabarbarem pieczemy około 45 min.