Ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni, więc i przepisów zabraknąć nie może. Tym razem klasyczne ucierane ciasto do którego potrzeba zaledwie kilka prostych składników, które zapewne macie w domu. Jedyną istotną zasadą o której musicie pamiętać przygotowując ciasto ucierane, to aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Ciasto z rabarbarem – Składniki :

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. oleju rzepakowego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania
  • 400g rabarbaru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina mąki ziemniaczanej

Ciasto z rabarbarem – Wykonanie:

  • Rabarbar myjemy, odcinamy liście i kroimy na drobne kawałki (ok 1cm)
  • Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na wysokich obrotach miksera.
  • Do miski z masą jajeczną dolewamy stopniowo olej.
  • Zmniejszamy obroty miksera i do masy stopniowo przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie obsypujemy mąką ziemniaczaną, wykładamy owoce i posypujemy je cynamonem.
  • Ciasto z rabarbarem pieczemy około 45 min.
Ciasto z rabarbarem
Rabarbar
Ciasto sezonowe
Rabarbar z cynamonem
Ciasto ucierane
Ciasto z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *