Puszyste, delikatne drożdżowe ciasto z dodatkiem jabłek to nic innego jak racuchy. Ten smak przywołuje miłe wspomnienia i smak dzieciństwa.
Racuchy – rozczyn
- 1,5 szklanki (poj.szkl.250ml) ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g świeżych drożdży
Racuchy
- 2 szklanki (poj.szkl.250ml) mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- wanilia
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
Racuchy – wykonanie
1. Rozczyn: mleko podgrzać lekko, dodać drożdże, mąkę i cukier. Zamieszać do rozpuszczenia składników. Odstawić na chwilę by ruszyło
2. Ciasto: Do mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Dodać do wyrośniętego ciasta. Delikatnie wymieszać.
4. Patelnie dobrze rozgrzać, przesmarować oliwą. Zmniejszyć gaz. Łyżką stołową nakładać porcjami racuchy i smażyć na złoto z obu stron.
5. Posypać cukrem pudrem i już tylko się delektować

