Drożdżowe racuchy z jabłkami… takie jak u babci

Puszyste, delikatne drożdżowe ciasto z dodatkiem jabłek to nic innego jak racuchy. Ten smak przywołuje miłe wspomnienia i smak dzieciństwa.

Racuchy – rozczyn

  • 1,5 szklanki (poj.szkl.250ml) ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g świeżych drożdży

Racuchy

  • 2 szklanki (poj.szkl.250ml) mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • wanilia
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka

Racuchy – wykonanie

1. Rozczyn: mleko podgrzać lekko, dodać drożdże, mąkę i cukier. Zamieszać do rozpuszczenia składników. Odstawić na chwilę by ruszyło

2. Ciasto: Do mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

3. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Dodać do wyrośniętego ciasta. Delikatnie wymieszać.

4. Patelnie dobrze rozgrzać, przesmarować oliwą. Zmniejszyć gaz. Łyżką stołową nakładać porcjami racuchy i smażyć na złoto z obu stron.

5. Posypać cukrem pudrem i już tylko się delektować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.