Frużelina truskawkowa

Frużelina czyli prościej truskawki w żelu. Idealny dodatek do racuchów, naleśników, ciast i deserów. Najlepsza właśnie z świerzych owoców, a że sezon na truskawki w pełni, postanowiłam przygotować kilka słoiczków na zimę. Z podanych składników wychodzi dość gęsty żel, więc jeśli wolicie bardziej płynną, należy zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej. Zadaniem cytryny jest utrzymanie ładnego koloru, zaś ilość cukru również możecie modyfikować według własnych upodobań.

Frużelina truskawkowa – Składniki :

  • 1kg truskawek
  • pół szkl cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • woda

Frużelina truskawkowa – Wykonanie :

  • Truskawki myjemy, obieramy i wsypujemy do garnka.
  • Zasypujemy cukrem i gotujemy na malutkim ogniu, bardzo powoli,tak by truskawki się nie rozpuściły.
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie wody.
  • Kiedy truskawki puszczą sok i ugotują się, powoli wlewamy roztwór z mąki dokładnie mieszając.
  • Zagotowujemy.
  • Frużelina będzie gęstnieć jednak ostateczną konstystecje uzyskamy dopiero po ostygnięciu.

2 myśli w temacie “Frużelina truskawkowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.