Czasami do prostego dania wystarczy nie wiele, aby stało się wyjątkowe . Ja dzisiaj do domowej bułki nadzianej poszarpanym mięsem wieprzowym, dodałam konfiturę z cebuli. Efekt był naprawdę łał, więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Możecie podać ją jako dodatek do pasztetów, hamburgerów czy pieczeni. Pamiętajcie, aby sól i cukier dawkować według własnych upodobań. Moja wersja cebuli jest dość słodka nie tylko przez ilość cukru ale też za sprawą słodkiego wina domowej roboty. Z podanych składników przygotowałam około 100 ml konfitury, czyli mniej więcej porcje do trzech bułek z wieprzowiną. Polecam.

Konfitura z cebuli – Składniki:
- 2 duże czerwone cebule
- 2 płaskie łyżki cukru
- 100 ml czerwonego słodkiego wina
- pół łyżeczki octu
- tymianek suszony
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
Konfitura z cebuli – Wyknanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.
- Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy i wrzucamy cebulę.
- Cebulę szklimy a następnie doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i tymiankiem.
- Podsmażoną cebulę zalewamy winem i przykrywamy patelnie pokrywą.
- Dusimy konfiturę na małym ogniu do miękkości i odparowania płynu.

