Konfitura z cebuli

Konfitura z cebuli

Czasami do prostego dania wystarczy nie wiele, aby stało się wyjątkowe . Ja dzisiaj do domowej bułki nadzianej poszarpanym mięsem wieprzowym, dodałam konfiturę z cebuli. Efekt był naprawdę łał, więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Możecie podać ją jako dodatek do pasztetów, hamburgerów czy pieczeni. Pamiętajcie, aby sól i cukier dawkować według własnych upodobań. Moja wersja cebuli jest dość słodka nie tylko przez ilość cukru ale też za sprawą słodkiego wina domowej roboty. Z podanych składników przygotowałam około 100 ml konfitury, czyli mniej więcej porcje do trzech bułek z wieprzowiną. Polecam.

Konfitura z cebuli – Składniki:

  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 100 ml czerwonego słodkiego wina
  • pół łyżeczki octu
  • tymianek suszony
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy

Konfitura z cebuli – Wyknanie:

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.
  • Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy i wrzucamy cebulę.
  • Cebulę szklimy a następnie doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i tymiankiem.
  • Podsmażoną cebulę zalewamy winem i przykrywamy patelnie pokrywą.
  • Dusimy konfiturę na małym ogniu do miękkości i odparowania płynu.
burger z wieprzowiną szarpaną i konfiturą z cebuli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.