Nuggetsy to zdecydowanie najlepszy pomysł na kolację. Świetnie się sprawdzą także jako przekąska na imprezę. Takie nuggetsy uwielbiają przede wszystkim dzieci, ale na pewno mają także wiele zwolenników wśród dorosłych. Ja do nuggetsów najczęściej przygotowuję sos majonezowy lub sos tysiąca wysp. Muszę przyznać, że w połączeniu z ulubionym sosem smakują jeszcze lepiej! Możecie także nuggetsy podać na obiad w towarzystwie surówki i ugotowanych ziemniaków. Jestem pewna, że w każdej wersji nuggetsy smakują wyśmienicie! Gorąco polecam do wypróbowania tego przepisu na domowe nuggetsy z kurczaka!
Składniki:
- 2 większe pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 1 większe jajko
- 5-6 łyżek bułki tartej
- 2 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia nuggetsów
Nuggetsy – przygotowanie:
- Przygotowanie mięsa. Z filetów usunąć zbędne błonki (jeżeli są), umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Kolejno przełożyć do większej miski. Dodać słodką paprykę, czosnek granulowany i doprawić solą oraz pieprzem. Wlać łyżkę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę.
- Podczas gdy mięso się marynuje to przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski dodać mąkę pszenną, wbić jajko i wlać mleko. Całość wymieszać do połączenia składników.
- Aby przygotować panierkę do nuggetsów, płatki kukurydziane należy drobno pokruszyć (można do tego wykorzystać blender), przełożyć do miski i dodać bułkę tartą. Całość razem wymieszać.
- Mięso po godzinie wyciągnąć z lodówki. Miskę odkryć i wlać do niej przygotowane ciasto naleśnikowe. Całość wymieszać. Następnie kawałki kurczaka obtaczać w przygotowanej panierce z płatków kukurydzianych.
- Przygotować średnią patelnię. Wlać na nią olej, wstawić na gaz i dobrze rozgrzać. Oleju powinno być dość dużo, nuggetsy powinny w nim pływać. Kolejno na rozgrzany olej wrzucać przygotowane kawałki kurczaka i smażyć z obu stron na złoty kolor przez około 5 minut.
- Talerz wyłożyć ręcznikiem papierowym i odsączyć na nim usmażone nuggetsy z kurczaka.
Do takich nuggetsów z kurczaka idealnie pasuje domowy sos czosnkowy.