Placuszki kokosowe to słodki i aromatyczny przepis na śniadanie lub podwieczorek. Wykonanie takiego posiłku nie wymaga wiele czasu, gdyż tym razem będzie to przepis z użyciem proszku do pieczenia. Zaoszczędzamy więc czas który poświęcilibyśmy na wyrastanie drożdży przy bardziej popularnych racuchach. Wypróbujcie ?
Placki kokosowe – Składniki :
- 1 jajko
- 2 szkl.mleka
- 2,5 szkl.mąki (tortowa lub orkiszowa jasna)
- 4 łyżki cukru
- 1 szkl.kokosu wiórka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Placki kokosowe – Wykonanie :
- Do miski wbijamy jajko i wlewamy mleko – mieszamy.
- Do masy dodajemy mąkę,cukier,proszek do pieczenia i na koniec kokos
- Placki smażymy na patelni z odrobiną oleju, na małym ogniu, na złoty kolor z obu stron.
- Odsączamy z nadmiaru tłuszczu układając placki na ręczniczku papierowym.
- Podajemy samodzielnie lub z syropem klonowym czy też ulubioną konfiturą.