Pyszne truskawkowe tiramisu to deser idealny w sezonie truskawkowym. Jeśli macie ochotę na coś szybkiego i pysznego, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Tiramisu truskawkowe – Składniki:
Mus do nasączenia biszkopcików:
- 200 g truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
Pozostałe składniki:
- ok. 400 g biszkoptów podłużnych (typu lady fingers)
- 330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 750 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 lekko czubate łyżki wiórków kokosowych
- 200 g truskawek
Tiramisu z truskawkami – przepis:
- Przygotować naczynie o wymiarach około 20 cm x 30 cm.
- Przygotować mus truskawkowy – wrzucić truskawki (bez szypułek) do blendera, dodać cukier puder i zmiksować na jednolitą masę.
- Mus podzielić na 2 części. W jednej części namoczyć połowę biszkoptów i ułożyć je na dni naczynia.
- Przygotować krem. W tym celu serek mascarpone wrzucić do miski i wymieszać z cukrem pudrem. W osobnej misce ubijać na sztywno śmietankę kremówkę, a pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce serek mascarpone. Na niskich obrotach miksera mieszać do czasu połączenia się składników (nie dłużej, by nie zwarzyć kremu).
- Krem podzielić na 2 równe części. Jedną z nich wyłożyć na spód z biszkoptów. Następnie nasączyć musem drugą połowę biszkoptów i poukładać je na kremie. Przykryć drugą połową kremu. Wierzch ciasta oprószyć wiórkami kokosowymi.
- Truskawki pokroić na plasterki i ozdobić nimi wierzch ciasta. Schować je do lodówki (pod przykryciem) na kilka godzin, by krem stężał. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy biszkopty zmiękną. Smacznego!
Polecam także przepis na pyszne gniazda poznańskie.