Nie ma lata bez bobu, a bobu bez masełka. Bób to zdrowa i bardzo smaczna roślina strączkowa. Można zajadać go jako przekąska lub przygotować na jego podstawie danie. U nas dzisiaj bób zagościł w najbardziej popularnej wersji czyli z masełkiem i pietruszką. A że uwielbiamy czosnek, to i czosnek wpadł do towarzystwa.
Gotowanie bobu:
- Bób dokładnie wypłucz i wrzuć do garnka.
- Zalej garnek zimną wodą w ilości dwa razy większej niż jest bobu i dosyp 1 łyżeczkę cukru.
- Gdy woda zacznie wrzeć dosyp 1 łyżkę soli i gotuj do miękkości. W przypadku młodego bobu będzie to około 15 min, starszy może się gotować nawet ponad 30 min.
- Gotowy bób zlej na sito. Można zahartować zimną wodą by przerwać proces gotowania, my jednak lubimy mięciutki więc dochodził w misce bez opłukiwania.
Bób z masłem czosnkowym- Składniki :
- 100 g masła (pół kostki)
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pół kilograma bobu
Bób z masłem czosnkowym – Wykonanie :
- Bób ugotuj według przepisu powyżej.
- Na patelnie wrzuć masło i przeciśnięty przez praskę czosnek .
- Podsmażaj zawartość patelni na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła i delikatnego zarumienienia czosnku.
- Dodaj posiekaną pietruszkę i ugotowany bób.
- Dopraw solą i wymieszaj dokładnie. Podsmażaj około minutki (dłużej, jeśli bób był zimny).