Bób z masłem czosnkowym

Nie ma lata bez bobu, a bobu bez masełka. Bób to zdrowa i bardzo smaczna roślina strączkowa. Można zajadać go jako przekąska lub przygotować na jego podstawie danie. U nas dzisiaj bób zagościł w najbardziej popularnej wersji czyli z masełkiem i pietruszką. A że uwielbiamy czosnek, to i czosnek wpadł do towarzystwa.

Bób

Gotowanie bobu:

  • Bób dokładnie wypłucz i wrzuć do garnka.
  • Zalej garnek zimną wodą w ilości dwa razy większej niż jest bobu i dosyp 1 łyżeczkę cukru.
  • Gdy woda zacznie wrzeć dosyp 1 łyżkę soli i gotuj do miękkości. W przypadku młodego bobu będzie to około 15 min, starszy może się gotować nawet ponad 30 min.
  • Gotowy bób zlej na sito. Można zahartować zimną wodą by przerwać proces gotowania, my jednak lubimy mięciutki więc dochodził w misce bez opłukiwania.

Bób z masłem czosnkowym- Składniki :

  • 100 g masła (pół kostki)
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pół kilograma bobu

Bób z masłem czosnkowym – Wykonanie :

  • Bób ugotuj według przepisu powyżej.
  • Na patelnie wrzuć masło i przeciśnięty przez praskę czosnek .
  • Podsmażaj zawartość patelni na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła i delikatnego zarumienienia czosnku.
  • Dodaj posiekaną pietruszkę i ugotowany bób.
  • Dopraw solą i wymieszaj dokładnie. Podsmażaj około minutki (dłużej, jeśli bób był zimny).
Bob z masełkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.