Ciasto z czereśniami

ciasto z czereśniami

Ciasto z czereśniami jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Jego dużą zaletą jest to, że owoce możemy zmieniać w zależności od własnych upodobań. Czereśnie można zastąpić na przykład wiśniami, borówkami czy malinami. Wszystko w zależności od tego, na jakie owoce macie akurat ochotę. Bardzo zachęcam was do wypróbowania poniższego przepisu na pyszne ciasto z czereśniami, który nigdy mnie nie zawiódł. Warto wspomnieć, że samo wykonanie ciasta zajmie maksymalnie 20 minut. Tak więc jeśli macie chwilę wolnego czasu to poświęćcie ją na zrobienie ciasta z czereśniami! Gwarantuję, że się nie zawiedziecie. 😉

Składniki:

  • 400 g czereśni
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 średniej wielkości jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania ciasta

Przepis na ciasto z czereśniami:

  1. Składniki na ciasto uprzednio wyciągnąć z lodówki (tj. jajka i mleko), aby wszystkie były w temperaturze pokojowej.
  2. Czereśnie umyć, usunąć pestki i przełożyć na ręcznik papierowy, aby się osuszyły.
  3. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy. Ubić na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę (czyli ubijać przez około 10 minut). Obroty miksera zmniejszyć, gdy cukier się rozpuści i rozpocząć stopniowe dodawanie oleju rzepakowego (cały czas ubijać na najniższych obrotach miksera). Następnie wlać powoli mleko, cały czas ubijać mikserem. Po połączeniu się składników mikser odłożyć na bok.
  4. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitej masy jajecznej. Całość wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia składników (nie dłużej, ponieważ w przeciwnym wypadku może wyjść zakalec).
  5. Blaszkę o wymiarach 24×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę wyłożyć ciasto. Wyrównać łyżką i na wierzchu poukładać osuszone czereśnie, skórką do dołu.
  6. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec przez około 40-50 minut (do suchego patyczka).
  7. Po tym czasie ciasto z czereśniami wyciągnąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *