Ciasto z czereśniami jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Jego dużą zaletą jest to, że owoce możemy zmieniać w zależności od własnych upodobań. Czereśnie można zastąpić na przykład wiśniami, borówkami czy malinami. Wszystko w zależności od tego, na jakie owoce macie akurat ochotę. Bardzo zachęcam was do wypróbowania poniższego przepisu na pyszne ciasto z czereśniami, który nigdy mnie nie zawiódł. Warto wspomnieć, że samo wykonanie ciasta zajmie maksymalnie 20 minut. Tak więc jeśli macie chwilę wolnego czasu to poświęćcie ją na zrobienie ciasta z czereśniami! Gwarantuję, że się nie zawiedziecie. 😉
Składniki:
- 400 g czereśni
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 średniej wielkości jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania ciasta
Przepis na ciasto z czereśniami:
- Składniki na ciasto uprzednio wyciągnąć z lodówki (tj. jajka i mleko), aby wszystkie były w temperaturze pokojowej.
- Czereśnie umyć, usunąć pestki i przełożyć na ręcznik papierowy, aby się osuszyły.
- Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy. Ubić na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę (czyli ubijać przez około 10 minut). Obroty miksera zmniejszyć, gdy cukier się rozpuści i rozpocząć stopniowe dodawanie oleju rzepakowego (cały czas ubijać na najniższych obrotach miksera). Następnie wlać powoli mleko, cały czas ubijać mikserem. Po połączeniu się składników mikser odłożyć na bok.
- Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitej masy jajecznej. Całość wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia składników (nie dłużej, ponieważ w przeciwnym wypadku może wyjść zakalec).
- Blaszkę o wymiarach 24×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę wyłożyć ciasto. Wyrównać łyżką i na wierzchu poukładać osuszone czereśnie, skórką do dołu.
- Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec przez około 40-50 minut (do suchego patyczka).
- Po tym czasie ciasto z czereśniami wyciągnąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.