Zawsze gdy zobaczę pierwszy rabarbar w sklepie to jedyne czego chcę to właśnie to maślane puszysze ciasto z rabarbarem i kruszonką
Ciasto z rabarbarem – spód
- 220 g masła
- 4 jajka
- 220 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka mielonej wanilii lub cukru wanilliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ciasto z rabarbarem – rabarbar
- ok. 500g obranego i pokrojonego rabarbaru
- 20 g mąki
- 20g cukru
Ciasto z rabarbarem -kruszonka
- 200 g mąki
- 100g cukru
- 130 g zimnego masła
- 1 łyżeczka mielonej wanilii lub cukru wanilliowego
Ciasto z rabarbarem – wykonanie
- Spód: masła rozpuścić, przestudzić i dodać do reszty składników przeznaczonych na dół ciasta. Wszystko razem zmiksowac na gładki krem. Wlać do tortownicy 26cm lub innej formy.
- Rabarbar: wymieszać. Wyłożyć na spód.
- Kruszonka: zagnieść i wyłożyć na rabarbar.
- Piec ok 50-60 minut w 180C