Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Zawsze gdy zobaczę pierwszy rabarbar w sklepie to jedyne czego chcę to właśnie to maślane puszysze ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem – spód

  • 220 g masła
  • 4 jajka
  • 220 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii lub cukru wanilliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasto z rabarbarem – rabarbar

  • ok. 500g obranego i pokrojonego rabarbaru
  • 20 g mąki
  • 20g cukru

Ciasto z rabarbarem -kruszonka

  • 200 g mąki
  • 100g cukru
  • 130 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii lub cukru wanilliowego

Ciasto z rabarbarem – wykonanie

  • Spód: masła rozpuścić, przestudzić i dodać do reszty składników przeznaczonych na dół ciasta. Wszystko razem zmiksowac na gładki krem. Wlać do tortownicy 26cm lub innej formy.
  • Rabarbar: wymieszać. Wyłożyć na spód.
  • Kruszonka: zagnieść i wyłożyć na rabarbar.
  • Piec ok 50-60 minut w 180C

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *