Drobiowa kiełbasa z szynkowara

Od jakiegoś czasu zaczęłam zwracać większą uwagę na składy produktów. Przerażają mnie ilości dodawanego do wszystkiego cukru. W wędlinach również występuje i to wcale niemało dlatego też postanowiłam robić wędliny sama w szynkowarze. Tym razem kiełbasa z mięsa z udek kurczaka. Ale możecie również zrobić z piersi z kurczaka bądź indyka.

Zalewa – składniki

  • 2 litry wody
  • 1 spora cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki soli peklowej

Kiełbasa – składniki

  • ok. 1 kg czystego mięsa drobiowego
  • przyprawy wg.uznania, u mnie :sól, pieprz, curry, płatki chili
  • 2 łyżki żelatyny

Zalewa – wykonanie

Do wody dodać pokrojoną w ósemki cebule, czosnek, ziele i liście laurowe. Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać sól peklową. Wymieszać.

Kiełbasa – wykonanie

  • Mięso lekko rozbić lub ponakłuwać. Umieścić w pojemniku. Zalać zalewą i szczelnie zamknąć. Wstawić do lodówki. Jeżeli macie pojemniki próżniowe to na 24 h a jeżeli nie to minimum 48 h
  • Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, opłukać, osuszyć. Umieścić w misce. Dodać przyprawy i żelatyne. Wszystko dokładnie wymieszać, wygnieść ręką.
  • Do szynkowara włożyć woreczek i wypełnić mięsem. Szynkowar umieścić w wysokim garnku z wrzącą wodą i parzyć przez ok. 2 godz w temp. 90 C
  • Następnie wyjąć szynkowar i gdy ostygnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia wyciągnąć kiełbase i pozostaje już tylko delektować się smakiem i zapachem własnej wędliny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.