Od jakiegoś czasu zaczęłam zwracać większą uwagę na składy produktów. Przerażają mnie ilości dodawanego do wszystkiego cukru. W wędlinach również występuje i to wcale niemało dlatego też postanowiłam robić wędliny sama w szynkowarze. Tym razem kiełbasa z mięsa z udek kurczaka. Ale możecie również zrobić z piersi z kurczaka bądź indyka.
Zalewa – składniki
- 2 litry wody
- 1 spora cebula
- 2 – 3 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki soli peklowej
Kiełbasa – składniki
- ok. 1 kg czystego mięsa drobiowego
- przyprawy wg.uznania, u mnie :sól, pieprz, curry, płatki chili
- 2 łyżki żelatyny
Zalewa – wykonanie
Do wody dodać pokrojoną w ósemki cebule, czosnek, ziele i liście laurowe. Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać sól peklową. Wymieszać.
Kiełbasa – wykonanie
- Mięso lekko rozbić lub ponakłuwać. Umieścić w pojemniku. Zalać zalewą i szczelnie zamknąć. Wstawić do lodówki. Jeżeli macie pojemniki próżniowe to na 24 h a jeżeli nie to minimum 48 h
- Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, opłukać, osuszyć. Umieścić w misce. Dodać przyprawy i żelatyne. Wszystko dokładnie wymieszać, wygnieść ręką.
- Do szynkowara włożyć woreczek i wypełnić mięsem. Szynkowar umieścić w wysokim garnku z wrzącą wodą i parzyć przez ok. 2 godz w temp. 90 C
- Następnie wyjąć szynkowar i gdy ostygnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia wyciągnąć kiełbase i pozostaje już tylko delektować się smakiem i zapachem własnej wędliny.
Fajnie, że są wyszukiwarki internetowe i takie portale w sieci jak Twój. Jest merytoryczny i lekko zabawny. Widać, że wkładasz wiele serca w każdy post. Dzięki!