Kulki ziemniaczane z boczkiem

Kulki ziemniaczane

Kulki ziemniaczane to pyszna alternatywa ziemniaczanego purre. Podobnie delikatna kostystencja połączona z wyraźnym smakiem boczku i lekko chrupiącą panierką. Duże znaczenie ma rodzaj użytych ziemniaków i ich zawartość wody, dlatego też ilość mąki podałam w łyżkach, może się ona nieco różnic przy innych odmianach ziemniaka. Z podanych składników wyszły mi 3 porcje dla osób dorosłych. Ziemniaczki takie możecie przygotować również z serem czy cebulką i podać na obiad, spotkanie czy grilla. Naprawdę polecam.

Kulki ziemniaczane z boczkiem-Składniki :

  • 800g ziemniaków
  • 150g boczku
  • 1 jajko
  • 15 łyżek mąki
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pieprz
  • ok. 1 szkl. tartej bułki
  • olej rzepakowy do smażenia

Kulki ziemniaczane – Wykonanie :

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości z dodatkiem 1 łyżki soli. Odsączamy z wody i przepuszczamy przez praskę (ja zblendowałam).
  • Boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy.
  • Do miski z ostudzonymi ziemniakami dodajemy boczek, jajko, paprykę w proszku i pieprz oraz stopniowo mąkę. Ilość mąki należy dostosować do odmiany ziemniaka i jego wilgotności, dlatego też podałam ją w łyżkach. Masa nie może być twarda, ale też taka by udało się zlepić z niej kulki. Jest dość kleista więc dla ułatwienia można nawilżyć dłonie zimną wodą.
  • W garnku mocno nagrzewamy olej a następnie zmieniamy palnik na najmniejszy, tak by kuleczki piekły się powoli.
  • Kulki ziemniaczane obtaczamy w tartej bułce i wrzucamy do nagrzaneo oleju. Smażymy kilka minut do złotego koloru.
Panierowane kulki ziemniaczane
Kulki ziemniaczane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.