Kulki ziemniaczane to pyszna alternatywa ziemniaczanego purre. Podobnie delikatna kostystencja połączona z wyraźnym smakiem boczku i lekko chrupiącą panierką. Duże znaczenie ma rodzaj użytych ziemniaków i ich zawartość wody, dlatego też ilość mąki podałam w łyżkach, może się ona nieco różnic przy innych odmianach ziemniaka. Z podanych składników wyszły mi 3 porcje dla osób dorosłych. Ziemniaczki takie możecie przygotować również z serem czy cebulką i podać na obiad, spotkanie czy grilla. Naprawdę polecam.
Kulki ziemniaczane z boczkiem-Składniki :
- 800g ziemniaków
- 150g boczku
- 1 jajko
- 15 łyżek mąki
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pieprz
- ok. 1 szkl. tartej bułki
- olej rzepakowy do smażenia
Kulki ziemniaczane – Wykonanie :
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości z dodatkiem 1 łyżki soli. Odsączamy z wody i przepuszczamy przez praskę (ja zblendowałam).
- Boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy.
- Do miski z ostudzonymi ziemniakami dodajemy boczek, jajko, paprykę w proszku i pieprz oraz stopniowo mąkę. Ilość mąki należy dostosować do odmiany ziemniaka i jego wilgotności, dlatego też podałam ją w łyżkach. Masa nie może być twarda, ale też taka by udało się zlepić z niej kulki. Jest dość kleista więc dla ułatwienia można nawilżyć dłonie zimną wodą.
- W garnku mocno nagrzewamy olej a następnie zmieniamy palnik na najmniejszy, tak by kuleczki piekły się powoli.
- Kulki ziemniaczane obtaczamy w tartej bułce i wrzucamy do nagrzaneo oleju. Smażymy kilka minut do złotego koloru.