Zupa z czarnej soczewicy z pomidorami

Szybka, mało wymagająca zupa z czarnej soczewicy. Uwielbiam tą odmiane ze względu na to, że ziarna po ugotowaniu zachowują swoją jedrność

Zupa – składniki

  • spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • kumin, kurkuma, imbir (może być świeży) kolendra, papryka wędzona, sól
  • 150 g czarnej soczewicy
  • puszka (mała ok.400g) pasteryzowanych pomidorów

Zupa – wykonanie

  • Cebulę pokroić, czosnek przepuścić przez praskę i podsmażyć na oliwie.
  • Dodać przyprawy, soczewicę, dolać wody ok. 1 litr. Gotować 40 minut.
  • Po tym czasie dorzucić pokrojone pomidory. W razie potrzeby dolać wody. Zagotować.
  • Podałam z jogurtem greckim, oliwą z oliwek i chili

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.