Chleb pszenno – żytni

Ten przepis to mój faworyt i to właśnie od niego zaczęłam przygodę z kombinowaniem domowym pieczywem. Na nim testowałam kolejne mąki, aby znaleźć tę idealną mieszankę. Miało być zdrowo i miało smakować dzieciakom, które nie przepadają za ciemnym chlebkiem. I tak powstał on, nie do końca ciemny ale też nie jasny, pszenno-żytni chleb. Wypróbujcie . 😉

Składniki :

  • 400g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej)
  • 400g mąki żytniej
  • 600ml letniej wody
  • 15g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie : mak, sezam, słonecznik do posypania

Wykonanie :

  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie
  • W misce mieszamy suche składniki, dodajemy wodę z drożdżami oraz olej.
  • Wymieszane ciasto przekładamy do wyłożonych papierem foremek keksowych i wyrównujemy powierzchnię chlebków dłonią zmoczoną w zimnej wodzie.
  • Chlebek posypujemy ulubionymi ziarenkami.
  • Blaszki przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godz.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy blaszki i pieczemy 40min.
nfd

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.