Chleb pszenno – żytni

Ten przepis to mój faworyt i to właśnie od niego zaczęłam przygodę z domowym pieczywem. Na nim testowałam kolejne mąki, aby znaleźć tę idealną mieszankę. Miało być zdrowo i miało smakować dzieciakom, które nie przepadają za ciemnym chlebkiem. I tak powstał on, nie do końca ciemny ale też nie jasny, pszenno-żytni chleb. Wypróbujcie . ?

Składniki :

  • 400g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej)
  • 400g mąki żytniej
  • 560ml letniej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie : mak, sezam, słonecznik do posypania

Wykonanie :

  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie
  • W misce mieszamy suche składniki, dodajemy wodę z drożdżami oraz olej.
  • Wymieszane ciasto pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny, a następnie przekładamy do wyłożonych papierem foremek keksowych i wyrównujemy powierzchnię chlebków dłonią zmoczoną w zimnej wodzie.
  • Chlebek posypujemy ulubionymi ziarenkami.
  • Blaszki przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy blaszki i pieczemy 40min.

Ważne : jeśli chleb będzie rósł dłużej niż 1,5 godziny łącznie,lub zostanie naruszony, może opaść podczas pieczenia.

Chleb w wersji pszennej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.